Skandály je nezastavily. Dovoz polských potravin do Česka byl loni rekordní

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Sůl v kuřatech, koňské maso vydávané za hovězí, nebo nemrznoucí směs v zelí. Ani tyto skandály nezpomalily polský dovoz potravin do Česka. Naopak, loni se importovalo do Česka víc polských potravin než v roce 2012 a vůbec nejvíce v historii.

Podle údajů Českého statistického úřadu měl loni dovoz zemědělských a potravinářských výrobků z Polska do České republiky hodnotu 903 milionů eur, což je o 3,12 procenta více než v roce 2012.

Podíl polských potravin na českém trhu činí zhruba 16 procent. „Je sice pravdou, že v posledních třech měsících roku 2013 byl dovoz potravin z Polska do Česka menší než ve stejném období 2012, nelze z toho ale vyvozovat, že to byl následek mediálních útoků proti polským produktům,“ řekl pro E15.cz Wojciech Belch, expert pro ekonomické záležitosti z velvyslanectví Polska v Česku. Podle něj je pokles dovozu v posledních třech měsících roku pro země s klimatickými podmínkami, jaké má Česko, běžný.

Polská média přišla v uplynulých týdnech se sérií článků, které popisují obavy z toho, že proti polským potravinám zakročí ministr financí a majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš. Například v článku týdeníku Wprost polští zástupci potravinářského odvětví upozorňují na možnost střetu zájmů vyplývající ze vstupu Babiše do vlády.

Nejen Andrej Babiš, ale i Poláci tyto hypotézy dementují. „Dikce použitá citovanými polskými podnikateli se nijak neliší od té, která se používá i v českých článcích na stejné téma. Autoři pomluv rozhodně nejsou polské úřady, polští veřejní činitelé ani zástupci státu,“ dodal Belch.

Hodnota dovezených zvířat a potravin z Polska (v mld. Kč)
2008 15,1
2009 16,5
2010 17,7
2011 19,9
2012 22
2013 23,5

ČSÚ