Slot Group se propadl do ztráty, prodal budovu ve Varech i výletní loď

loterijní terminál

loterijní terminál Zdroj: E15

Jeden z největších hráčů na poli výherních automatů a rulet karlovarská skupina Slot Group se v předloňském roce poprvé po letech propadla do ztráty 62 milionů korun. Zároveň podniku miliardáře Milutina Periče klesá i výše sázek. Loni jich přijala za 8,24 miliardy a po vyplacení výher zůstalo 2,08 miliardy. V obou případech je to meziročně méně o čtrnáct procent.

„Propad tržeb byl důsledkem skutečnosti, že jsme se zaměřili na efektivitu provozoven a uzavíráme nerentabilní místa,“ uvedl Slot Group ve zprávě.

Firma spustila restrukturalizaci již v roce 2012 po zavedení loterijní daně ve výši dvaceti procent z rozdílu mezi přijatými a vyplacenými sázkami. Sloučila tak například některá regionální střediska a v letech 2012 a 2013 sjednotila názvy všech provozoven, které nyní fungují pod jednotnou značkou StarArena. Od té doby se skupina zaměřuje více na efektivitu provozů a nikoli na expanzi na trhu.

Za předloňskou ztrátou jsou podle vedení firmy prodeje dvou významných aktiv. První byl prodej budovy Lázeňské v Karlových Varech, po kterém firmě zůstala ztráta ve výši téměř padesáti milionů korun. Skupina také prodala svou námořní loď, což ve výsledku znamenalo další ztrátu pětatřicet milionů korun.

Výsledky Slot GroupVýsledky Slot Group | Repro E15

Vedou videoloterijní terminály

„Bez vlivu těchto dvou mimořádných transakcí vykazuje skupina Slot provozní zisk za rok 2014 ve výši 51,5 milionu korun, tedy obdobný jako v roce 2013,“ vypočítal Slot Group. Největší část přijatých sázek tvoří videoloterijní terminály, které se částkou necelých šesti miliard na celkových sázkách podílely dvaasedmdesáti procenty. Na celém tuzemském trhu tak podíl Slot Group dosáhl deseti procent.

Druhou nejsilnější částí skupiny jsou rulety, z nichž pocházelo šestnáct procent tržeb, tedy 1,3 miliardy korun. Podíl skupiny na celém tuzemském trhu v tomto případě předloni činil dokonce přes 21 procent. Podnik pokračoval v nastartované restrukturalizaci i v loňském roce. Prodal mimo jiné dvě dceřiné firmy na Slovensku a naopak za 383 milionů koupil konkurenčního provozovatele výherních automatů a rulet, společnost Masox. Výsledky za loňský rok zatím firma nezveřejnila.