Slováci hlásí do loterie účtenky, jež nejdou slosovat

Slovensku s eurem předpovídají experti silný hospodářský růst

Slovensku s eurem předpovídají experti silný hospodářský růst Zdroj: ctk

Na Slovensku se očekávalo, že účtenková loterie bude propadák. Tamní finanční správa si ji ale po měsíci od spuštění chválí. Zatímco dříve dostala za půl roku tři stovky podnětů na podezřelé paragony, nyní jich má za čtyři týdny dva tisíce. Zájemci o výhru si je totiž z nějakého důvodu nemohli zaregistrovat.

Slováci spustili loterii ve snaze snížit únik z daně z přidané hodnoty ve výši zhruba dvou miliard eur ročně. Jen na podvodech při evidenci tržeb registračními pokladnami stát podle ministra financí Petera Kažimíra přichází o 150 milionů eur.

Vláda sběratele účtenek láká na výhru dvaceti tisíc eur každých čtrnáct dní a jednou měsíčně se hraje o auto. Kontroly na základě podnětů mohou mít pro obchodníky vážné důsledky. Inspektoři zmiňují například prověrku sítě obchodů s textilem, která má více než čtyřicet provozoven.

„Z toho ve 23 jsme našli porušení zákona a v jedné byla pokladna, která nesplňovala zákonem stanovené podmínky,“ řekl šéf daňové a celní sekce finanční správy Daniel Čech. Představitelé firmy podle něj pokladnu odhlásili z registrace na daňovém úřadě, používali ji ale dál. Provozovna proto byla uzavřena. Stejně skončila i prohlídka bratislavské restaurace, kde byly dvě nelegální kasy.

Slovensko eviduje přes 250 tisíc registračních pokladen. Pětina z nich podle odhadu umožňuje manipulaci s pamětí, tedy snižování tržeb a daňové úniky, uvedl deník Sme. Kromě loterie by mělo k zamezení podvodů pomoci zvýšení kompetencí finanční správy. Podle Čecha totiž v některých provozech nachází nesrovnalosti opakovaně, firmám se ale zatím vyplácí hradit pokuty.

Ministr Kažimír svůj nápad se slosovatelnými účtenkami exportuje také za hranice. Tento týden přijel podpořit české sociálně demokratické kolegy, kteří plánují zavedení účtenkové loterie, pokud uspějí ve volbách.