Slováci nemohli několik hodin na poštu a do Poštovní banky

Slovenská pošta

Slovenská pošta Zdroj: profimedia.cz

Slovenské poště včera spadl informační systém, a musela proto dopoledne uzavřít všech 1543 poboček. „Na některých poštách kvůli tomu došlo k posunu otvíracích hodin,“ sdělila mluvčí státního přepravce Andrea Pivarčiová. Podle informací deníku Sme systém selhal v době, kdy společnost nasazovala do provozu nový model přijímání dobírek.

„Jsem tady už potřetí, doteď byla pošta zavřená,“ stěžovala si deníku Pravda kolem poledne před jednou z trenčínských poboček zaměstnankyně místní firmy. Lidé na internetu upozorňovali, že některé pošty nefungují ani po oznámení o otevření poboček.

Někde nebylo navíc možné po zprovoznění přepážek využít všechny služby. „Lidé mohou posílat obyčejné zásilky, dá se i první třídou. Probíhá prodej známek, kolků. Poštovní poukázka se však zatím použít nedá,“ informovala pracovnice jedné z nitranských pošt. Slováci se o aktuální situaci mohli informovat na speciální informační lince.

Výpadek se dotkl i klientů Poštovní banky, jejíž pobočky jsou většinou na poštách. Lidé tak nemohli vkládat nebo vybírat peníze. Finanční instituce oznámila, že budou moci po celý čtvrtek vybírat zdarma hotovost z bankomatů na Slovensku, a to včetně přístrojů konkurenčních ústavů.

Na Slovensku nejde o první podobný případ. Počátkem roku paralyzovaly práci daňových úřadů problémy s novým informačním systémem. Projevilo se to například ve zdržení při vyplácení daňových přeplatků firmám, zaměstnanci úřadů je museli počítat ručně.