Šmejcova Emma Delta překonala poslední překážku při privatizaci řecké loterie

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: profimedia.cz

Řecký sázkový monopol OPAP bude smět provozovat sázkovou loterii dalších 12 let. Dohoda v hodnotě 190 milionů eur (4,9 miliardy korun) otevírá cestu k prodeji státního podílu v OPAP, jehož převzetí chce dokončit česko-řecká investiční skupina Emma Delta, jejímž členem je i akcionář PPF Jiří Šmejc.

Konsorcium vedené OPAP zahrnuje coby menšinové partnery dodavatele herních systémů, a to firmy Intralot a Scientific Games.

Spory o poplatky, které bude OPAP platit svým partnerům za technologie a tiskařské služby, komplikovaly prodej třetinového podílu řeckého státu v OPAP investiční skupině Emma Delta. Česko-řecká společnost odmítala platit vysoké sumy, které po ní žádali její partneři. Řecko na to ale reagovalo prohlášením, že pokud nebude dosaženo dohody o provozování loterie, padá i již dojednaná privatizace OPAP Atény dohodu o prodeji svého 33 procentního podílu v OPAP sjednaly počátkem května, získají 652 milionů eur.

Zadrhnutí privatizace OPAP by pro řeckou vládu představovalo další vážný problém. Jde totiž o první úspěch v řadě připravovaných velkých privatizaci, které po Aténách požadují mezinárodní věřitelé v rámci svého záchranného programu.