Šmejcova řecká investice vydělala nejméně za deset let

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: profimedia.cz

Čistý zisk řeckého sázkového monopolu OPAP v prvním čtvrtletí klesl o 71 procent na 38,9 milionu eur (více než jedna miliarda korun), byl nejnižší od čtvrtého čtvrtletí 2003. Na hospodaření měla podle firmy dopad ekonomická recese a také vyšší daně. Pro Řecko byl nedávný prodej třetinového podílu v OPAP první větší privatizací, do firmy vstoupila investiční skupina Emma Delta, v níž působí Čech Jiří Šmejc.

Výsledky OPAP jsou nicméně v souladu s očekáváním analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru čekali zisk 39,9 milionu eur. Analytici mohutný propad zisku předpokládali, protože vláda v lednu uvalila na hrubé příjmy ze sázek daň 30 procent.

Tržby se snížily o 18 procent na 869 milionů eur (asi 22,7 miliardy korun). Analytici čekali tržby až 900 milionů eur. Za pokles může hlavně recese, která snižuje zájem Řeků o sázení. Na tržby měla negativní dopad i lednová pětidenní stávka prodejců.

„Ekonomické prostředí zůstává nepříznivé,“ varoval OPAP. Potvrdil však svůj dosavadní výhled, který počítá za celý rok s čistým ziskem zhruba 116 milionů eur.

Řecká agentura pro privatizaci na počátku tohoto měsíce oznámila, že 33procentní podíl ve společnosti OPAP získá za 652 milionů eur skupina Emma Delta. Prodej třetiny OPAP byl prvním úspěchem z plánovaných prodejů státního majetku, které po Řecku požaduje v rámci dohody o finanční pomoci Evropská unie a Mezinárodní měnový fond.

Emma Delta vede Šmejc spolu s řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem. Ten je synem tamního rejdaře a jednoho z nejbohatších Řeků Dimitrise Melisanidise. Dalšími partnery jsou řecký podnikatel Christos Kopeluzos, ruská investiční společnost ICT Group a český fond KKCG.

OPAP má od vlády monopol na sportovní sázení do roku 2020 a na loterijní sázky do roku 2030. Vlastní také exkluzivní práva na provozování videoloterijních terminálů (VLT). OPAP nemá žádné dluhy a je nejziskovější firmou v Řecku.