Soud: Označení BUD vlastněné Budějovickým Budvarem je neplatné

Budvar,pivo,pivovarnictví

Budvar,pivo,pivovarnictví Zdroj: budweiser-budvar.cz

Francouzský odvolací soud rozhodl, že označení původu "BUD" vlastněné českým pivovarem Budějovický Budvar je neplatné. Potvrdil tak dřívější výrok soudu nižší instance, proti kterému se Budvar odvolal. V tiskové zprávě to dnes uvedla nadnárodní pivovarnická skupina Anheuser-Busch InBev, tedy konkurent Budvaru. Budějovický Budvar podle mluvčího Petra Samce zvažuje, zda podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Francouzský odvolací soud rozhodl, že značka „BUD“ nemůže být ve Francii chráněna jako označení původu. Rozhodnutí podle firmy Anheuser-Busch InBev posiluje její pozici v oblasti ochranných známek ve Francii.

„Rozhodnutí soudu není dosud pravomocné. S našimi právníky nyní analyzujeme naše šance na úspěch v případném dovolání k Nejvyššímu soudu,“ řekl ČTK mluvčí Budvaru Samec.

Evropský Úřad pro harmonizaci na vnitřním trhu (OHIM) v polovině roku udělil společnosti AB InBev registraci pro ochrannou známku „BUD“ v celé Evropské unii. Úřad tak učinil poté, co českobudějovický Budvar letos v lednu spor o tuto známku u soudu EU prohrál.

Spory od roku 1907
Soudní spory o značku BUDWEISER trvají již od roku 1907. Výrazně úspěšnější je v nich Budějovický Budvar. V letech 2000 až 2012 bylo definitivně ukončeno 173 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 120 případů a deset sporů skončilo smírem nebo remízou. Díky registracím ochranných známek BUDWEISER nebo BUDWEISER BUDVAR, které patří Budějovickému Budvaru, nemůže nadnárodní koncern ABI svou klíčovou značku BUDWEISER používat téměř v 70 zemích.
Budějovický Budvar v roce 1895 založili čeští právovárečníci, kteří vyráběli pivo označované jako Budweiser Bier už od 13. století. Minimálně od roku 1872 se pivo Budweiser Bier z Českých Budějovic dováželo do USA. Americký Anheuser-Busch zavedl svoji vlastní americkou značku Budweiser v roce 1876.