Spolumajiteli sítě Neoluxor hrozí konkurz

Knihkupectví Neoluxor

Knihkupectví Neoluxor Zdroj: profimedia.cz

Největší slovenská síť knihkupectví Panta Rhei, jejíž majitel Ladislav Bödők spoluvlastní i tuzemské řetězce Neoluxor a Neopalladium, lavíruje na pokraji bankrotu. Návrh na vyhlášení konkurzu podali obchodní partneři, kterým Panta Rhei údajně dlouhodobě neplatí. Jedním z nich je podle slovenských médií firma TK Belimex ze skupiny TK Grouppe, které patří konkurenční řetězec knihkupectví TK Libri. Okresní soud v Trnavě má o konkurzu rozhodnout do příštího úterý.

Panta Rhei finanční problémy přiznává. „Krize na knižním trhu zasáhla i naše knihkupectví, situaci však máme pod kontrolou,“ reagovala manažerka firmy Eva Rezníková.

Podle slovenských novin se spekuluje o tom, že na bankrotu Bödőkova impéria mají zájem podnikatelé, kteří usilují o jeho podíl v Neoluxoru. Ten Bödők vlastní společně s Karolem Biermannem, majitelem vydavatelské a distribuční firmy Fortuna Libri a někdejším šéfem bratislavského letiště. „Pokud by se kdokoli pokoušel o konkurz Panta Rhei kvůli podílu v Neoluxoru, tak narazí na mne, protože bez mého podílu nejde udělat absolutně nic, třeba jen vyměnit ředitele,“ řekl Biermann deníku Sme.

Vedení Neoluxoru tvrdí, že jej problémy sítě Panta Rhei neohrozí. „Firma Neoluxor stejně jako Neopalladium má vlastnickou strukturu nezávislou na společnosti Panta Rhei,“ uvedl ředitel Břetislav Janoušek. Vlajkovou lodí Neoluxoru je velkoprodejna Palác Luxor na pražském Václavském náměstí, která tento měsíc slaví deset let existence.

Stejně jako Panta Rhei získal i Neoluxor úvěry od slovenské Tatra banky. Podíl Bödőka a Biermanna v Neoluxoru je zastavený ve prospěch Tatra banky za pohledávky v celkové hodnotě 153 milionů korun.

Finanční potíže má podle médií nyní řada slovenských distributorů knih. Mezi knihkupci se hovoří o tom, že by síti Panta Rhei mohla z dluhů pomoci finanční skupina J&T. Ta ale zatím zájem popírá.