Starbucks chce zvýšit svou hodnotu, pomůže mu v tom alkohol

Starbucks (ilustrační foto)

Starbucks (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: ironypoisoning via Flickr

Mezinárodní řetězec kaváren Starbucks Corp. plánuje zvýšit svou hodnotu na 100 miliard amerických dolarů. Ambiciózní plán představil výkonný ředitel firmy Howard Schultz. Tržní kapitalizace je aktuálně zhruba poloviční - 57 miliard dolarů.

Přesné datum, kdy má společnost zmíněného cíle dosáhnout, Schultz neuvedl, naznačil však, jakým směrem by se byznys mezinárodního řetězce měl ubírat. Firma se podle Schultze zaměří více na ecommerce, mobilní platby, ale také například věrnostní programy. S výraznější expanzí lze počítat na rozvíjejících se trzích.

Zákazníci dostanou, co chtějí: alkohol

Vytyčené mety chce Starbucks dosáhnout také prostřednictvím rozšířené nabídky ve svých pobočkách. Společnost se zaměří na zboží mimo hlavní oblast svého podnikání, tedy kávu. Častěji bude nabízet čaj nebo alkohol, a to především ve večerních hodinách. „Testovali jsme to (prodej alkoholu - pozn. red.) dlouho v mnoha našich pobočkách, je to koncept, který funguje,“ uvedl finanční ředitel Starbucksu Troy Alstead pro agenturu Bloomberg.

Společnost začala nabízet alkohol v říjnu 2010 v Seattlu. V lednu 2012 firma rozšířila nabídku do 25 poboček v Chicagu, Atlantě a jižní Kalifornii. Nyní se bude alkohol nabízet v dalších pobočkách, doplnil Bloomberg.

Ani čaj není v případě Starbucksu novinkou. Svůj zájem o čajový sortiment prezentovala firma už v roce 2012, kdy koupila maloobchodní společnost Teavana, specialistu na prodej čaje s prodejnami v USA, Kanadě a Mexiku. Od akvizice už Teavana otevřela jen v USA 40 nových prodejen v nákupních střediscích a dalších 20 má v plánu otevřít v tomto roce.

„Stomiliardový“ plán: akcie by měly vyrůst na 135 dolarů

K plánovanému růstu má Starbucks prozatím dobře nakročeno, jak tvrdí web 247wallst.com. Společnost prý dosahuje průměrného ročního růstu 12 procent. Příznivý je i růst marží, který nedávno překonal hranici 10 procent. Aktuálně se akcie Starbucks Corp. pohybuje kolem hodnoty 76 dolarů za kus. Dosáhnutí stomiliardové tržní hodnoty by znamenalo růst ceny akcie na 135 dolarů za kus.

Vývoj akcií Starbucks za poslední dva rokyVývoj akcií Starbucks za poslední dva rokyVývoj akcií Starbucks za poslední dva roky | Yahoo Finance

Českou aplikaci propagují Apple i Starbucks