Stát chce dělit potraviny do tříd podle jakosti

Obchodní řetězce budou více dbát na kvalitu potravin.

Obchodní řetězce budou více dbát na kvalitu potravin. Zdroj: Profimedia

Lidé by mohli v budoucnu dostat další návod, jak se orientovat v nepřeberné nabídce potravinářských výrobků ve snaze najít ten nejlepší. Stát zvažuje, že by u vybraných typů potravinářských výrobků zavedl dělení na tři třídy podle jakosti. To nyní funguje jen výjimečně, například u šunek, které jsou nyní děleny podle obsahu čistých svalových bílkovin.

O tom, co je, či není kvalitní potravina, se v poslední době vedou velké diskuze. Přispívají k nim i některé nekvalitní dovozy. Lidé se nyní mohou orientovat podle značek kvality typu Klasa či chráněná označení EU nebo podle ceny. To ale nestačí.

Ministerstvo zemědělství proto již několik měsíců jedná se zástupci zpracovatelů masa a mlékárenských firem. Dalšími budou zřejmě pekaři. Cílem je zákonem stanovit kvalitativní parametry pro potraviny, jejichž jakost je na trhu odlišná a spotřebitel tuto skutečnost na první pohled nerozliší. „Jde o velmi technickou a odbornou diskuzi, zda a jak tyto parametry stanovit předpisem,“ řekl deníku E15 mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.

Ne všichni zástupci výrobců jsou ale z plánu nadšeni. „Myslíme si, že to není moc dobrý nápad,“ říká například předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. „Tuzemský mlékárenský průmysl vyrábí výrobky jen v nejvyšší kvalitě. Máme velmi kvalitní surovinu a není naším zájmem dělat horší kvalitu.“

Naopak podle Potravinářské komory to není zcela špatný nápad. „Musí se ale vyřešit vztah k zahraničím výrobkům, aby to platilo i pro ně,“ řekla deníku E15 mluvčí komory Dana Večeřová.

Legislativně by tato změna znamenala počítat s úpravou komoditních vyhlášek, které by technicky určily podmínky pro dané třídy jakosti.

„Povinnost uvádět třídu jakosti vyplývá ze zákona o potravinách. Nabytí účinnosti těchto úprav se předpokládá v roce 2014,“ uvedl mluvčí ministerstva. Nyní tyto vyhlášky slouží právě pro stanovení minimálních nároků na výrobek. Novelu zákona o potravinách pak již minulý týden po diskuzích schválila vláda a míří nyní do sněmovny.

Podle potravinářů by nový systém jakostních tříd znamenal kompletně předělat legislativu a znovu definovat normy na způsob dřívějších závazných Československých státních norem (ČSN), které po roce 1989 přestaly platit.

Zdeněk Juračka: Vyhláška o značení pečiva je paskvil roku