Stát plánuje zákaz e-cigaret v restauracích

E-cigareta

E-cigareta Zdroj: CC BY-ND 2.0: Joseph Morris

Stát se chystá zakročit proti elektronickým cigaretám. Z hlediska restrikcí je hodlá postavit na stejnou úroveň jako tradiční cigarety a zakázat je například v restauracích. Stojí to v návrhu protikuřáckého zákona, který ministerstvo zdravotnictví odeslalo do mezirezortního připomínkového řízení. Výrobci takový krok považují za nešťastný.

„Návrh přichází mimo jiné s právním vyjasněním problematiky užívání elektronických cigaret na místech, kde je kouření zakázáno, tedy že zákaz bude platit také pro cigarety elektronické,“ řekla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.
E-cigarety bývají považovány za „zdravější“ variantu běžných cigaret, neboť nespalují tabák a při jejich používání nevzniká zdraví škodlivý dehet či oxid uhličitý. Vdechovaný aerosol má také nižší obsah nikotinu.

Podle úřadu ale může užívání e-cigaret působit negativně na mládež a děti, neboť je jim špatným příkladem do budoucna. Ministerstvo tak chce návrhem dále snížit výskyt kuřáctví a obecně užívání tabáku v České republice. „Inhalaci nikotinových výparů za zdraví prospěšné chování považovat nelze,“ dodala Čechová.

Výrobci registrují v posledním roce stále větší tlak na regulaci e-cigaret. Od loňska se na ně například vztahuje nová směrnice Evropské unie. E-cigarety se také v poslední době setkávají se zákazem ze stran leteckých společností, které je nedovolují na palubách letadel.

„Jsou tu jistě důvody, proč e-cigarety házet do stejného pytle s klasickými cigaretami, ale zakazovat e-kouření v restauracích je podle mě dost nešťastné,“ řekla deníku E15 jednatelka tuzemského výrobce, společnosti VMR CZ, Daniela Benešová. O zákazu či povolení e-cigaret v restauracích by měli podle ní rozhodovat spíše samotní majitelé podniků.

Někteří kuřáci tabákových cigaret totiž podle Benešové přecházejí na elektronické právě proto, že je mohou používat na místech, kde se nyní kouřit nesmí. Pokles zájmu o vaporizéry, jak by se měly e-cigarety správně nazývat, ale Benešová s novým ministerským tažením neočekává. „Po prvotním ,šoku‘ se situace opět uklidní a zájem o e-cigarety neklesne. Mají řadu výhod,“ míní.