Státní zastupitelství si chce pohlídat insolvenci Lázní Velichovky

Lázně Velichovky

Lázně Velichovky Zdroj: CC BY 3.0, Dezidor Wikimedia-Commons

Do insolvenčního řízení společnosti Lázně Velichovky na Náchodsku vstoupilo Krajské státní zastupitelství Hradec Králové. Lázně jsou významným regionálním podnikem a státní zastupitelství chce mít preventivní dohled nad insolvenčním řízením. Lázně, které se specializovaly na léčbu pohybového ústrojí, jsou od července v konkurzu. Insolvenční správce nyní připravuje prodej podniku.

„Je veřejným zájmem, aby řízení u takto významné společnosti proběhlo v pořádku. Z obdobných důvodů krajské státní zastupitelství ročně vstupuje do přibližně 20 insolvenčních řízení,“ řekl Bužga. Pod hradecké krajské státní zastupitelství spadá 11 okresů bývalého Východočeského kraje.

Zkrachovalé lázně mají zhruba 140 věřitelů, kteří žádají 64 milionů korun, dalších 15 milionů korun žádají bývalí zaměstnanci. Hodnota majetku je vyšší než dluhy, takže v případě úspěšného prodeje by mohli věřitelé dostat všechno zpět. Nemovitosti, tedy zejména lázeňské domy, jsou oceněny na 119 milionů korun. Celkovou hodnotu podniku znalec odhadl na 139 milionů korun.

Nejlepším řešením pro lázně by podle dřívějšího vyjádření předsedy představenstva lázní Petra Buriana bylo obnovení lázeňství či jiné podobné činnosti pod novým majitelem. Mohlo by to i umožnit návrat alespoň části ze 100 bývalých zaměstnanců do Velichovek. „Lázně mají 400 lůžek, všechny s příslušenstvím. Je to obrovský areál v perfektním stavu, všechny budovy jsou zrekonstruované,“ uvedl.

Lázně Velichovky se na konci června do insolvence samy navrhly, a to pro platební neschopnost. Úpadek chtěly řešit reorganizací, ale nakonec žádný reorganizační plán soudu nepředložily. Soud je tak 22. července poslal do konkurzu.

České lázeňství začalo skomírat, lázně se potýkají s odlivem klientů