Sto let Bohumila Hrabala: souboj „hrabalovských“ pivovarů graduje

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Hrouda

Pivovar Nymburk je jeden ze dvou, který s uznávaným a pro mnohé kultovním spisovatelem spojil své jméno a marketing. Tím druhým a menším je Akciový pivovar Dalešice ležící na Třebíčsku. Objekt proslavil film Jiřího Menzela Postřižiny, který tam oscarový režisér natočil v květnu 1980 s Jiřím Schmitzerem, Magdou Vášáryovou a Jaromírem Hanzlíkem v hlavních rolích. A jejich na dálku vedený pomyslný souboj o zákazníky letos díky stému výročí Hrabalova narození graduje.

Původní pivovar v Dalešicích sice ukončil výrobu jen tři roky před natáčením snímku, před dvanácti lety jej ale nynější majitelé opravili a výrobu obnovili. Nyní se rozhodli spustit i síť vlastních restaurací, která atmosféru snímku odehrávajícího se na počátku první republiky využije.

Založili proto dceřinou společnost Hostince filmových Postřižin. „Snažíme se tak reagovat na vývoj jak v našem malém pivovaru, tak v celé společnosti,“ uvedl správce pivovaru Ladislav Urban. „Jsme hrdí, že můžeme částečně nést nádherný příběh Postřižin. Jde nám ale spíše o poukaz na kvalitu a pojetí pohostinství pozdního RakouskaUherska a první republiky. Odkaz na tu dobu, lásku k pivu a jeho obyčejné poetice tak, jak to vnímal Hrabal,“ dodal.

Srovnání „hrabalovských“ pivovaru Nymburk a DalešiceSrovnání „hrabalovských“ pivovaru Nymburk a Dalešice | E15

Větším z obou „hrabalovských“ pivovarů je Pivovar Nymburk. Právě v něm za první republiky spisovatel s matkou a otčímem strávil dětství a mládí a vzpomínky poté promítl do knihy Postřižiny. Pivovar na rozdíl od Dalešic vlastní práva také přímo na Hrabalovy postavy, a lidé si tak mohou dát nejen Postřižinské pivo, ale třeba také Pepinovu desítku nebo Francinův ležák.

Sté výročí pivovar připomíná několika akcemi. V den Hrabalových narozenin 28. března se v pivovaru mimo jiné konalo čtení, jehož se účastnil Jaromír Hanzlík. Byl také pokřtěn Jubilejní Hrabalův ležák. Pivovar začal vařit i čokoládové pivo, které budou moci lidé poprvé ochutnat na Postřižinském dni otevřených dveří 21. června.

Práva na postavy z knížky má pivovar i proto, že se ředitel Pavel Benák se spisovatelem znal. „Veškerá práva mi podepsal po dohodě sám Hrabal. Dokonce i osobně překřtil Nymburské pivo na Postřižinské,“ uvedl Benák.

Jan Šindelář: Hrabal a čoudilové

Tajemný pan Hrabal