Synot míří do Lotyšska, získal licenci na online loterie

Ivo Valenta, zakladatel Synotu

Ivo Valenta, zakladatel Synotu Zdroj: E15 Anna Vackova

Český holding Synot získal licenci na provozování online loterií v Lotyšsku. Firma tam chce na začátku příštího roku, kdy Lotyšsko začne jako měnu používat euro, spustit internetové kasino. Synot zaměstnává v Česku asi 700 lidí, ale firmy holdingu podnikají i v cizině, kromě Lotyšska třeba na Slovensku, v Polsku, Albánii či Kosovu.

Synot v Lotyšsku působí již od roku 1996 prostřednictvím firmy Sia Joker Ltd. Právě přes tuto společnost holding získal licenci pro poskytování online loterií. „Udělení licence na lotyšském trhu považuji za velký úspěch. Online technologie jsou totiž směrem, který má velkou budoucnost. Proto také v tomto směru vynakládáme nemalé investice,“ uvedl zakladatel Synotu Ivo Valenta (rozhovor s ním čtěte zde).

„Spuštění internetového kasina je naplánováno na 1. ledna 2014, kdy v Lotyšsku dojde ke změně měny na euro,“ doplnila mluvčí holdingu Pekařová. Dodavatelem softwarových řešení je společnost Easit, která tvoří software například i pro slovenskou loterii Tipos.

Zakládající a řídící organizací holdingu Synot je firma Synot W, která vznikla v roce 1991. V Česku patří k největším distributorům loterijních zařízení, výherních automatů i videoloterijních terminálů. Právě loterijní průmysl tvoří jádro podnikání holdingu, Synot provozuje například i slevové servery. Společnosti holdingu podnikají i v jiných oborech. Jde třeba o vývoj informačních technologií, prodej osobních aut značky BMW, správu a rekonstrukce nemovitostí, vydávání regionálního týdeníku či výrobu smaltovaných předmětů.