Tchibo rozšiřuje nabídku, výrobce kávy začíná prodávat zubní protézy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Nabídka pražíren Tchibo už dávno nezahrnuje jen kávu. Německá firma prodává oblečení, domácí potřeby a na některých trzích i elektřinu či zájezdy. Nyní se ale vydává do ještě vzdálenějšího koutu trhu – v Německu začala nabízet levné zubní náhrady.

„Pěkné zuby – zářivý úsměv.“ Se sloganem obvykle spojovaným s výrobci zubních past Tchibo ode dneška nabízí i bezúročně dvanáctiměsíční financování nákupu zubních náhrad. I konečné ceny jsou u Tchiba výhodnější, firma láká na poloviční až dvoutřetinovou úsporu oproti výrobkům německých zubních techniků.

Výhodné zubní protézy mohou němečtí zákazníci získat po objednání zvláštní zákaznické karty. Tu lze už nyní získat na webu Tchiba, od začátku příštího týdne bude nabídka dostupná i v kamenných prodejnách. Zubní náhrady Tchibu dodá hamburská firma Novadent Dentaltechnik, protézy se budou vyrábět na Filipínách.

Vstup Tchiba na nový trh vyvolal ostrou reakci tamních zubařů a zubních techniků. Svaz německých zubních techniků označil dovoz zubních protéz z rozvojových zemí za „nezodpovědný“. „Zubní náhrada, která má svou funkci plnit po desítky let bez zdravotních rizik, nemůže sloužit hospodářským zájmům pražíren kávy během letních výprodejů,“ uvedl svaz.

Protože v Německu za kvalitu zubní náhrady ručí zubař, nabízí Tchibo na svém webu i seznam tisícovky lékařů, kteří jsou ochotni pacientům nasadit i korunku z Filipín.

Ošetření zubů může být v Německu natolik nákladné, že místní pacienti se za zubařem často vydávají do zahraničí. Vzkvétají především kliniky na německo-polském pomezí a v Maďarsku, populární jsou i zubaři na Malorce. Některé kliniky v oblíbených lokalitách se na německé pacienty přímo specializují a řada německých zdravotních pojišťoven svým klientům proplácí i účty za zubní péči ze zahraničí.

Tchibo, které o svých hospodářských výsledcích poskytuje jen kusé informace, loni vykázalo obrat 3,57 miliardy eur. Experti odhadují, že více než polovina příjmů nepochází z prodeje kávy.

Široký sortiment zboží včetně oblečení, domácích potřeb a kosmetiky nabízí i česká pobočka výrobce kávy. Na dotaz E15.cz, zda zubní náhrady začnou nabízet i české prodejny Tchibo, místní zastoupení firmy neodpovědělo.