Tesco v Česku omezilo nonstop otevírací dobu, snaží se šetřit

Tesco

Tesco Zdroj: Tesco CR

Maloobchodní řetězec Tesco zrušil 24hodinovou provozní dobu u části svých prodejen ve střední Evropě. V České republice se omezení dotkne celkem 19 hypermarketů. Pouze ve zbylých šesti zůstal nepřetržitý provoz zachován. Společnost si pro letošní rok stanovila cíl najít úspory v celkovém rozsahu 400 milionů liber (15,3 miliardy korun) za rok.

„Otevírací dobu jednotlivých obchodů vždy přizpůsobujeme potřebám našich zákazníku v daném regionu. Od listopadu došlo k úpravě provozní doby vybraných obchodů v rámci střední Evropy. Nově bude vymezena od 6:00 do 24:00,“ vysvětlil pro E15.cz mluvčí řetězce Václav Koukolíček.

Tesco v České republice provozuje celkem 203 obchodů, tržby za první finanční pololetí dosáhly necelých 21 miliard korun. Letos do Prahy přesunulo sídlo jednotného vedení pro celou oblast střední Evropy. K úpravě otevírací doby jednotlivých prodejen tak dochází koordinovaně v rámci regionu. V něm se firmě daří zvyšovat tržby, meziročně vzrostly bez prodejů pohonných hmot o 3,2 procenta.

Právě náklady na reorganizaci však podle firmy podkopaly pololetní provozní zisk. Její plán na zlepšení hospodářských výsledků ale prý začíná fungovat. „V Británii pokračujeme ve zlepšování všech aspektů nabídky zákazníkům, což vede k růstu objemu prodeje,“ uvedl generální ředitel společnosti Dave Lewis. „Náš transformační program v Evropě podpořil růst a snížil provozní výdaje. V Asii jsme za obtížných ekonomických podmínek zvýšili tržní podíl,“ dodal.

Tesco je největší maloobchodní společností v Británii a třetím největším maloobchodním prodejcem na světě. Od roku 1996 působí rovněž na českém trhu.

V současnosti má v Česku vedle víc než dvou stovek supermarketů také 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Provozuje také franšízingovou síť Žabka, která čítá přes 100 prodejen. V Česku zaměstnává téměř 14 tisíc lidí.

Kde Tesco zrušilo 24hodinovou otevírací dobu:
Karlovy Vary
Ostrava I
Opava
Prostějov
Hradec Králové
Plzeň
Plzeň
Karviná
Ostrava II
Praha-Skalka
Olomouc
Mlada Boleslav
Kolín
Kladno
Uherské Hradiště
Děčín
Frýdek-Místek
Brno Heršpice
České Budějovice