Trade Fides vyhrála stamilionový tendr na ostrahu muničních skladů

Pyrotechnici se ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, při průzkumu dostali až k epicentru výbuchu muničního skladu.

Pyrotechnici se ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, při průzkumu dostali až k epicentru výbuchu muničního skladu. Zdroj: ctk

V regulérní soutěži na ostrahu muničních skladů tento týden zvítězila firma, kterou dřívější vedení ministerstva obrany zvolilo bez výběrového řízení. Trade Fides získala zakázku na takzvané technické střežení pěti areálů s náboji, granáty či raketami až do roku 2019. Nabídnutých 460 milionů korun bez DPH je o osm desítek milionů méně než úřad Martina Stropnického (ANO) požadoval.

Podle informací z obchodních kruhů se do užšího kola výběrového řízení dostali ještě dva uchazeči, žádný by však požadované služby nezajistil levněji než jejich brněnský konkurent. „V praxi to bude fungovat jako doposud. To znamená, že firma bude mít na starost servis pultů, kamer, čidel a všech ostatních technických zařízení, přičemž fyzickou ostrahu budou vykonávat příslušníci vojenské policie,“ vysvětlil pracovník armádního generálního štábu, který si přál zůstat v anonymitě.

Otázkou zůstává, kdo zajistí ostrahu šestého muničního skladu u Květné na Svitavsku, o jehož znovuotevření tento týden rozhodla vláda. Podle informací deníku E15 už Trade Fides kontaktovala podřízené Stropnického a projevila o vybavení areálu potřebnou technikou zájem. Ministerstvo bude muset tuto otázku vyřešit už brzy, protože tři tisícovky tun munice začne převážet z hangárů ve Vrběticích na Zlínsku do Květné možná už koncem roku.

První zakázku získali za éry Jaroslava Tvrdíka

První armádní zakázka pro Trade Fides spadá do éry exministra Jaroslava Tvrdíka (ČSSD). V roce 2009 za Martina Bartáka (nominovaný ODS) už firma nemusela soutěžit, kontrakt dostala formou jednacího řízení bez uveřejnění. Podle některých auditů byl oproti běžným tržním cenám až trojnásobně dražší, opakovaně ho kritizovala média.

Za Vlastimila Picka (nestraník) bylo těsně před jeho odchodem z funkce rozhodnuto o vypsání soutěže. Proces se však dostal do skluzu a musela být uzavřena dočasná patnáctiměsíční smlouva. Ještě v létě se zdálo, že ministerstvo nestihne tendr uzavřít do konce listopadu, kdy vyprší dosavadní smlouva s Trade Fides. Ta v posledních jedenácti letech získala od vojska zakázky za 9,2 miliardy korun.

Hlídat budou Vojenské lesy
Celkem 32 uvolněných armádních objektů mají střežit státní Vojenské lesy a statky. Zakázku za 79 milionů korun na období let 2015 až 2018 s nimi chce uzavřít ministerstvo obrany, uvedl jeho mluvčí Petr Medek. Podle něj musí být majetek zabezpečen proti zcizení nebo poškození buď formou fyzické, nebo elektronické ostrahy. Vojenské lesy střeží už od roku 2005 zhruba stovku dalších armádních objektů.