Třeboňské rybářství čeká slabší rok

třeboňští rybáři (Foto ČTK)

třeboňští rybáři (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Loňské červnové povodně zasáhly na 140 rybníků spravovaných největším tuzemským producentem sladkovodních ryb, Rybářstvím Třeboň, tedy asi třetinu z celkového počtu. Přesto dokázala firma vylovit v hospodářském roce od října 2012 do září loňského roku 3446 tun ryb, což je nejvíce za posledních šest let.

Tržby za prodej ryb mírně stouply o necelá dvě procenta na 138,1 milionu korun, celkové tržby firmy ale klesly o 1,5 procenta na 149,5 milionu korun. Firma však dokázala výrazně zvýšit čistý zisk o třetinu na 25 milionů korun. Hospodaření společnosti lze přesto podle vedení firmy meziročně z hlediska celkové efektivity hodnotit jako horší, zejména pak v oblasti materiálové spotřeby.

„Vzhledem k nárůstu cen krmiv došlo k výraznému poklesu efektivity chovu kaprů. Zlepšení hospodářského výsledku je ovlivněno výhradně mimo hlavní produkční činnost, a to v oblasti ostatních provozních výnosů,“ uvedl předseda představenstva firmy Josef Malecha.

Vzhledem k hospodářskému roku trvajícímu od října do září bylo před povodní vyloveno a prodáno více než 75 procent celkové produkce. Škody na prodeji ryb se tak neprojevily v plném rozsahu. Povodeň totiž zasáhla zejména čerstvě nasazené ryby a škody vznikly na produkci pro další rok.

„Podstatně horší situace je tak v probíhajícím účetním období od října 2013. Následky škod na rybích obsádkách způsobené povodní lze očekávat i v následujících obdobích,“ podotkl šéf firmy zaměstnávající zhruba stovku lidí.

Rybářství Třeboňtřeboňtřeboň|E15

Letos rybáři odhadují výlov zhruba na 3200 tun. Tedy slabší než loni. Celkem 93 procent z tohoto množství tvoří tradiční kapr, pro něhož může firma využívat i chráněného zeměpisného označení Evropské unie Třeboňský kapr. Nižšímu odhadu odpovídá i předpokládané snížení tržeb za prodej ryb, a to o zhruba sedm procent na 129 milionů korun. Stejnou měrou by se na 140 milionů měly snížit i celkové tržby rybářství.