Třetina hracích automatů skončila. Tisíce dalších dostaly povolení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Ministerstvo financí loni zrušilo 25 594 hracích zařízení, šlo převážně o videoloterijní terminály, z celkového počtu 61 026. Naopak provoz další třetiny automatů ve správním řízení povolilo. Ministerstvo financí povoluje hlavně provoz interaktivních videoloterijních terminálů, elektromechanických rulet či výherních hracích přístrojů v kasinech.

V Česku tak na konci loňského roku bylo o 3975 těchto zařízení méně. Celkem resort k 31. prosinci 2014 evidoval 57 608 hracích zařízení povolovaných ministerstvem financí.

Náměstek ministra financí Ondřej Závodský, který má tuto problematiku na starost, minulý týden řekl, že ministerstvo musí všechny žádosti o povolení provozu hracích zařízení splňující všechny náležitosti schválit. V případě, že by to resort odmítl, mohl by čelit žalobám či arbitrážím.

Údaje však nejsou úplné, nezahrnují totiž výherní hrací přístroje, které na svém území povolují jednotlivé obce. Přestože by o jejich aktuálním počtu měly místní samosprávy resort informovat, často tak nečiní. Ministerstvo tak o nich ani jejich rušení či povolování přesný přehled nemá.

Právě videoloterijní terminály povolované ministerstvem financí, představují z pohledu závislosti na hazardu největší problém. Kromě toho, že jich je nejvíc, tak také umožňují vyšší sázky. Jen předloni do nich lidé v Česku naházeli přes 51,4 miliardy korun. Na výhrách se jim vrátilo 37,33 miliardy korun, reálně tak prohráli přes 14 miliard korun. Tato čísla se meziročně příliš nezměnila.

O deset miliard méně

Naopak do „klasických“ automatů VHP vhodili gambleři v roce 2013 o deset miliard korun méně, celkem 14,6 miliardy korun. Na výhrách jim automaty vyplatily 12 miliard korun. Pokles způsobil hlavně úbytek automatů v obcích a městech, které se jejich provoz rozhodly omezit. Další miliardy korun „spolykala“ ostatní technická hrací zařízení.

Ministerstvo financí na konci loňského roku představilo nový zákon o hazardu, od kterého si slibuje výrazné snížení počtu hracích automatů. Návrh zákona totiž omezuje jejich počet na určitém území, zakazuje automaty v restauracích a barech a některým lidem má neumožnit na nich hrát. Resort chce také výrazně zvýšit zdanění firem provozujících hazard.