Tržby Hamé se loni přehouply přes 5,5 miliardy korun

Obrat Hamé

Obrat Hamé Zdroj: hame

Tržby potravinářské společnosti Hamé z Kunovic na Uherskohradišťsku za vlastní a importované výrobky stouply loni hlavně díky exportu o osm procent na 5,548 miliardy korun. Nárůst společnost zaznamenala také v Rusku a o čtyři procenta vzrostly tržby také v České republice, která se na celkovém výsledku podílí zhruba z poloviny. Uvedl to mluvčí Hamé Petr Kopáček.

Na Slovensku se tržby Hamé v minulém roce zvýšily o 12 procent, v Maďarsku o 11, v Rumunsku o 15 a v Rusku o 16 procent. Podle Kopáčka se rozrostly i další trhy, například Izrael, Polsko či Belgie.

„Loňský rok se Hamé podařilo výrazně expandovat a ještě jsme tak znatelně zlepšili pozici naší firmy oproti předchozímu úspěšnému roku 2013. Vloni jsme posílili díky zvýšení zájmu o naše výrobky a zvýšení tržeb, ale i díky několika zajímavým akvizicím, které se nám podařilo realizovat. Troufnu si říci, že kondice Hamé a její pozice na trhu jsou nejlepší v historii naší firmy,“ uvedl generální ředitel společnosti Martin Štrupl.

Štrupl: Očekáváme růst i v roce 2015

Upozornil, že oproti minulosti se Hamé loni dařilo výrazněji růst v tuzemsku. „Naše tržby se v Česku zvýšily více, než činil nárůst celého maloobchodního trhu. Očekávám, že růst bude pokračovat také v roce 2015. Potenciál na to Hamé má, díky růstu na dalších trzích včetně Ruska dokážeme vykompenzovat i problémy na některých trzích, jako je například Ukrajina,“ doplnil Štrupl.

Největší podíl na tržbách Hamé měly trvanlivé masové výrobky, tedy paštiky, masové konzervy a hotová jídla. Tento segment vzrostl meziročně o osm procent. Výrazněji se zvýšily i tržby za zeleninové produkty a výrobky z rajčat, a to o devět procent. Celkově Hamé v roce 2014 prodalo více než 100 tisíc tun výrobků.

Obrat HaméObrat Hamé | hame

Polovina tržeb doma, polovina v zahraničí

V České republice společnost Hamé realizuje zhruba polovinu svých tržeb, druhou polovinu tvoří zahraniční trhy. Druhým největším odbytištěm pro výrobky firmy je Slovensko (16 procent tržeb), za kterým následuje Rusko (13 procent), Rumunsko (osm procent) a Maďarsko (sedm procent).

Podíl jednotlivých zemí na tržbách HaméPodíl jednotlivých zemí na tržbách  HaméPodíl jednotlivých zemí na tržbách Hamé | Hame

Investice do výroby dosáhly loni 166 milionů korun, o deset více než v roce 2013. Loni Hamé například vybavilo svůj největší závod v Babicích novou plničkou sterilovaných paštik a modernizovalo a rozšířilo kapacitu tamní čističky odpadních vod. Investovalo i do výstavby nové mrazírny a modernizace výroby džemů, povidel a dalších produktů z ovoce v jihomoravském Podivíně.

Hamé má deset výrobních závodů, sedm v ČR a po jednom v Rusku, Rumunsku a na Slovensku.