Účet za prohibici: Becherovka přišla o 100 milionů. Jägermeister na trhu posílil

Omezení prodeje lihovin kvůli metylalkoholové aféře stálo loni akciovou společnost Jan Becher - Karlovarská Becherovka 100 milionů korun. Tržby firmy ve druhém pololetí klesly o 12 procent ve srovnání se stejným obdobím předešlého roku. Informoval o tom generální ředitel firmy Anthony Schofield.

Omezení prodeje lihovin kvůli metylalkoholové aféře stálo loni akciovou společnost Jan Becher - Karlovarská Becherovka 100 milionů korun. Tržby firmy ve druhém pololetí klesly o 12 procent ve srovnání se stejným obdobím předešlého roku. Informoval o tom generální ředitel firmy Anthony Schofield.

Ve finančním roce 2011/2012, který končil loni v červnu, tedy před prohibicí, vykázala likérka tržby 1,3 miliardy korun a nezdaněný zisk 251 milionu korun.

„Náklady spojené s prohibicí a následnými opatřeními jsme prozatím vyčíslili na 100 milionů korun, což však není finální částka vzhledem k velmi složité situaci na exportních trzích,“ uvedl Schofield, podle kterého Becherovka snad nejtěžší období ve své historii ustála dobře.

Z likérové branže E15.cz o výsledcích za loňský rok informoval brand manažer značky Jägermeister Pavel Starka: „Loni jsme na českém trhu prodali přesně 1 112 152 lahví. I přes prohibici vyhlášenou na podzim ministerstvem zdravotnictví došlo k navýšení meziročního růstu prodeje naší značky o 16 procent.“ Po ukončení prohibice měli u českých spotřebitelů určitou výhodu zahraniční dovozci, protože v této době vzrostla poptávka po kvalitním zahraničním alkoholu. „Prodeje značky Jägermeister po prohibici ukázaly lepší vnímání tvrdého alkoholu původem z Anglie, Francie, Německa či USA než z východních zemí a za více bezpečné a důvěryhodné značky s dlouholetou tradicí,“ dodal Starka.

Premiéra pro Brazilce

Velmi výrazný negativní dopad měla prohibice na exportních trzích Becherovky zejména na Slovensku, Ukrajině, v Rusku, Německu a Maďarsku. Nejhorší dopad na české bylinné likéry měl zákaz prodeje alkoholu na Slovensku, kde klesl prodej o téměř 50 procent.

Kromě obnovení plných prodejů na klíčových exportních trzích na Slovensku, Ukrajině, v Rusku, Polsku a Maďarsku se chce firma zaměřit i na nové trhy. Vůbec poprvé společnost na začátku roku vyvezla svou Becherovku Original například do Brazílie.

Největší česká likérka Stock Plzeň zatím loňské prodeje nezveřejnila. V polovině prosince uvedla, že za rok 2012 letos počítá minimálně se stejnými čísly jako o rok dříve, kdy prodala na 27,5 milionu litrů lihovin.

Metanolová aféra, která vypukla na začátku září, si vyžádala 38 mrtvých a desítky lidí měly po vypití otráveného alkoholu zdravotní problémy. Zákaz prodeje lihovin nad 20 procent alkoholu vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví 14. září.

Zmírnilo ho po dvou týdnech, když vláda umožnila prodávat a konzumovat lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012 a letos vyrobený alkohol s prokázaným původem lihu. Podle informací Unie výrobců a dovozců lihovin z konce loňského roku klesl loni celý český trh až o 20 procent.