ÚOHS vrátil do miliardové soutěže na veřejné osvětlení pro Prahu další firmu

Veřejné osvětlení, ilustrační foto

Veřejné osvětlení, ilustrační foto Zdroj: Euro - Tomas Novak

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vrátil do soutěže na dodavatele veřejného osvětlení pro Prahu další firmu. Magistrát podle antimonopolního úřadu chyboval, když vyloučil společnost Eltodo Osvetlenie. Před několika dny ÚOHS vrátil do hry o téměř dvoumiliardovou zakázku také Sdružení pro údržbu osvětlení v Praze.

„Úřad konstatoval, že společnost Eltodo Osvetlenie neporušila zadávací podmínky týkající se bankovní záruky, a zadavatel ji tedy nebyl oprávněn vyloučit ze zadávacího řízení. Tento úkon zadavatele ÚOHS zrušil. Rozhodnutí není pravomocné,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Smlouva s původním správcem skončila letos 1. ledna. Nové výběrové řízení Praha vypsala loni v červnu, vítěze chtěla vybrat v listopadu. Dosud nedokončené výběrové řízení počítalo s desetiletou zakázkou na správu a údržbu osvětlení v Praze s předpokládanou hodnotou 1,8 miliardy korun bez DPH.

Praha měla uzavřenou smlouvu s firmou Eltodo Citelum. Podepsala ji na konci roku 1998. Firma má na starosti veřejné osvětlení, plynové lampy, osvětlení památek, přechodů pro chodce i veřejné a věžní hodiny.

Poté, co vedení Prahy zjistilo, že kvůli odvolání nestihne tendr do konce minulého roku uzavřít, vypsalo nový v jednacím řízení bez uveřejnění. Jinak hrozilo to, že od začátku roku v ulicích zhasne veřejné osvětlení, protože by ho neměl kdo provozovat. Dočasná zakázka má platit do doby výběru nového správce. Zakázku město zadalo společnosti Eltodo Citelum za 167 milionů korun.