Úředníci rozzuřili cestovky varováním před Egyptem

Egypt

Egypt Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo zahraničí dnes důrazně varovalo české občany před cestami na Sinajský poloostrov v Egyptě včetně turistických letovisek. V souvislosti s politickou situací také dlouhodobě doporučuje zvýšenou opatrnost při pobytech, které organizují cestovní kanceláře ve zbylých částech Egypta.

Za varování před cestou na Sinajský polostrov kritizují ministerstvo zahraničních věcí cestovní kaceláře. „Vydat varování a neříct, o co konkrétně jde, je hloupé a nebezpečné,“ řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Pokud ministerstvo mělo informace o možném teroristickém útoku, mělo to oznámit. Přitom podle Papeže úřad na dotaz, zdali je situace natolik vážná, aby bylo nutné turisty ze země stahovat, uvedl, že riziko takovéhoto charakteru v Egyptě nehrozí.

Nejnovější hrozba a varování se týká pouze Sinajského poloostrova, řekl mluvčí ministerstva Vít Kolář. Nyní je na něm odhadem 2000 Čechů, kterým nehrozí žádné nebezpečí, uvedla k tomu v prohlášení Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Na Sinajském poloostrově se nachází například letovisko Šarm aš-Šajch.

„V hotelových resortech je nyní absolutní klid a turisté zde tráví svou dovolenou. Domníváme se, že není třeba panikařit a obávat se dovolené v Egyptě,“ uvádějí cestovní kanceláře.

Kolář uvedl, že Egypt je delší dobu kvůli politické situaci rizikovým územím. Mimo Sinaje nyní ministerstvo zahraničí před cestami tam ale nevaruje, dodal.

Vzhledem k aktuální bezpečnostní situaci mohou být zvláště velká města jako Káhira či Alexandrie, dále delta Nilu a hranice s Libyí spojeny pro Čechy se zvýšeným rizikem. „Nelze vyloučit možnost vzniku předem neohlášených stávek a pouličních demonstrací a s tím spojených rizik pro české občany,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Situace v Egyptě se nyní zkomplikovala poté, co soud poslal na doživotí do vězení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka, šest dalších vysokých činitelů jeho režimu ale osvobodil. Proti údajně příliš mírným verdiktům v Káhiře i jinde demonstrovaly tisíce lidí.

Ministerstvo zahraničí po dohodě s asociacemi cestovních kanceláří doporučuje jejich klientům v Egyptě, aby za všech okolností dbali doporučení vedoucích zájezdů. Čeští občané, kteří do Egypta hodlají cestovat, mají možnost registrovat se v systému DROZD, který na základě zadaných údajů umožňuje zorganizovat případnou pomoc.