Úspěšné tažení: Reklam na zahraniční sázkovky ubylo

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Tažení tuzemských sázkových kanceláří proti zahraničním on-line konkurentům bez národní licence přináší ovoce. Asociace provozovatelů kurzových sázek dosáhla výrazného snížení nejen reklam na zahraniční sázkovky, ale i výskytu stránek, které sázení u těchto firem nabízejí. Reklamu na nepovolené loterie zákon v Česku zakazuje, byť ji stát nepostihuje.

„Počet výskytu inzerátů postupně klesá od té doby, co jsme se tomu začali systematicky věnovat,“ říká šéf asociace Martin Hermann. Asociace sama takovou reklamu vyhledává a poskytovatelům inzertního prostoru vysvětluje, že porušují zákon.

„Už samotný fakt, že je upozorníme, znamená odstranění reklamy. Většina z nich vůbec neví, že porušuje zákon,“ dodal.
Podle statistik asociace za čtyři roky narazila na téměř 1400 webových stránek v češtině, které buď sázení u zahraničních firem umožňovaly, nebo inzerovaly. Ve spolupráci s webhostingovými firmami a dalšími subjekty asociace dosáhla zrušení zhruba osmi stovek z nich, tedy téměř tří pětin.

Už samotný fakt, že je upozorníme, znamená odstranění reklamy

Další ránu zahraničním sázkovkám pak zřejmě zasadí novela zákona o regulaci reklamy, kterou nedávno podepsal prezident Miloš Zeman. Novela zakazuje nejen reklamu na sázkové projekty firem bez české licence, ale i zadávání a zpracování takových inzerátů.

Na druhou stranu ale zahraniční firmy nabízející sázení přes weby bez národní licence by měly dostat šanci si o ni požádat. Umožnit by jim to měl nový zákon o hazardu, který nedávno schválila vláda.

Některé zahraniční on-line sázkové kanceláře přitom skutečně působení v Česku omezily. Jedna z největších světových firem v oboru bwin se z českého prostředí stáhla loni na jaře. „V Česku již nějakou dobu neinzerujeme. V tuto chvíli čekáme, jak se to vyvine s novou regulací. Pokud se na jejím základě bude dát získat licence za rozumných podmínek, pak se zamyslíme nad další inzercí a marketingem,“ uvedl za dalšího velkého hráče v oboru betfair Martin Lyčka.