V Česku stále převládá trend menších dražeb

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka

V České republice stále převládají menší dražby nad velkými aukcemi, přičemž jde o dlouhodobý trend. Celkový objem draženého majetku loni mírně klesl na 7,4 miliardy korun. Uvedl to Josef Machů z dražební kanceláře Prokonzulta, která loni obhájila pozici největšího tuzemského dražebníka.

„Loni jsme měli největší dražbu brněnskou cukrárnu U čtyř mamlasů za 42 milionů korun, jeden areál u Karlových Varů za 40 milionů a pár dražeb v řádech desítek milionů, jinak převažovaly dražby menší v řádech milionů nebo stovek tisíc,“ sdělill Machů.

Podle něj měla firma na seznamu také velké množství malých dražeb v řádech desítek tisíc korun, šlo například o dražby lesních pozemků. „Celkem jsme měli kolem 400 dražeb, což je náš rekord. Nejčastěji jsme dražili rodinné domy a byty,“ uvedl Machů.

Prokonzulta loni vydražila majetek za 573 milionů korun, což je o 140 milionů více než v roce 2013. Pořadí největší dražební firmy obhájila před společností Naxos, která loni vydražila majetek za 356 milionů korun. Třetí mezi dražebníky byla firma Eurodražby.cz s 271 miliony. Vystřídala společnost Clanroy, která loni zkrachovala.

Dražby, které přišly draho