V e-cigaretách se protočila miliarda. Do 10 let prý doženou „klasiku“

Elektronická cigareta (Profimedia.cz)

Elektronická cigareta (Profimedia.cz) Zdroj: profimedia.cz

Trh s e-cigaretami je v České republice už velmi zajímavý byznys. Za uplynulé tři roky dosáhl obratu jedné miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které má E15.cz k dispozici. Letos se u nás podle profesní komory prodá o pětinu e-cigaret více, ceny mají kvůli tvrdé konkurenci klesat.

„Za poslední tři roky se podle odhadu naší komory na tuzemském trhu prodaly e-cigarety za 150 milionů korun, náplně do nich, odborně e-liquidy za 750 milionů a náhradní díly za 80 milionů korun,“ uvedl na dotaz E15.cz předseda výkonného výboru Komory elektronického kouření (KELK) Bohdan Resler.

Trh s e-cigaretami v tuzemsku stále roste. Podle údajů KELK se v roce 2011 v Česku prodalo 30 tisíc kusů e-cigaret a 500 tisíc kusů e-liquidů, loni to již bylo 58 tisíc kusů e-cigaret a 2,5 milionu kusů e-liquidů. Vývoj se dostal na úroveň meziročního růstu ve vyspělých zemích, tedy aktuálně devět až 14 procent.

Prodeje v ČR v segmentu e-cigaret za poslední tři roky

Rokobrat v Kč
e-cigarety150 mil.
liquidy750 mil.
náhradní díly80 mil.

Pramen: KELK

Pro uživatele e-cigaret má šéf profesní komory příznivé zprávy. „Letos se u nás prodá meziročně minimálně o pětinu kusů e- cigaret více. Z hlediska nominální výše ale tržby klesnou o 14 až 17 procent. Důvodem je hlavně vyšší konkurence a snížení cen výrobků,“ předpověděl Resler.

Samotné e-cigarety by tedy měly být levnější . Objem prodaných e- liquidů - náplní poroste podle prognózy KELK o devět až 12 procent.

Vývoj na českém trhu s e-cigaretami – počet prodaných kusů

Rokhardware (e-cigarety)náplně (e-liquidy)
201130 tis.500 tis.
201255 tis.1,2 mil.
201358 tis.2,5 mil.

Zdroj: KELK

Řízná konkurence mezi výrobci

Trh s e-cigaretami je v Česku hodně pestrý. Etablovaní výrobci se počítají na stovky, menší konkurence je u náplní.

Co se týče výrobců liquidů, čtyři největší mají 90 procent trhu. Jedná se o tři výrobce z Asie a jednoho z České republiky. Český Ecoliquid zaujímá druhé místo po firmě Liqua z Honkongu.

Za hlavní komplikace na českém trhu s e-cigaretami považuje KELK předsudky a nedostatek relevantních informací.

„Proto je jednou z našich aktivit vyvíjení tlaku na dovozce, aby si byli jistí, že nevozí neověřené, potenciálně méně kvalitní liquidy. Nemělo by se stávat, že někdo něco doveze a nic o tom neví. Předpokládáme vzhledem k růstu objemu a zvýšené konkurenci spíše pokles cen a ústup méně kvalitních značek z trhu,“ uvedl Resler.

Vývoj v nejbližších 10 letech má KELK z pohledu svého zamření optimistický. Odhaduje, že právě do deseti let se vyrovná poměr kuřáků klasických cigaret a uživatelů e-cigaret.

Komora elektronického kouření je na českém trhu zcela nový subjekt. Založena byla koncem března letošního roku.
Jde o nezávislé občanské sdružení výrobců, dovozců a prodejců elektronických cigaret a příslušenství pro elektronické kouření.

KELK sdružuje několik desítek výrobců, velkoobchodů, maloobchodů a e-shopů. Reprezentuje přes 60 procent trhu a 600 prodejních míst s elektronickým kouřením v ČR.