V e-shopech nejvíc nakupují Pražané, nejslabší je zájem na severu Moravy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Anna Vackova, E15

V internetových obchodech nejméně nakupují lidé v Moravskoslezském kraji, nejvíce Pražané. V loňském roce přes 16 procent všech on-line objednávek totiž putovalo do e-shopů právě z hlavního města. Naopak v případě Havířova, Opavy nebo Frýdku-Místku podíl nákupů přes internet odpovídá městům, které mají o desítky tisíc obyvatel méně. Uvádí to analýza společnosti Shoptet, jež se zabývá tvorbou a pronájmem e-shopů.

Například Havířov s téměř 80 tisíc obyvateli se na celkových on-line objednávkách podílí půl procentem, stejně jako Mladá Boleslav, která ale má zhruba poloviční počet obyvatel.

„Jedná se o kraj, kde je dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost. Očekával bych tedy, že lidé budou vzhledem k nižším cenám více nakupovat on-line,“ uvedl ředitel společnosti Shoptet Miroslav Uďan.

Obecně lze podle něj říci, že v menších městech e-shopy využívají především pro objednání zboží, které nemají možnost koupit ve svém okolí. „Lidé využívají internetové obchody ve všech koutech ČR. Příkladem je nespočet objednávek z nejmenších obcí, jako jsou například Boží Dar (196 obyvatel) nebo Loučné pod Klínovcem (91 obyvatel),“ dodal ředitel.

Podle posledních údajů Asociace pro elektronickou komerci (APEK) a srovnávače cen Heureka.cz vykázal v loňském roce trh e-shopů obrat zhruba 81 miliard korun a jejich podíl na maloobchodu činil 8,1 procenta. Letos by obrat měl atakovat hranici 100 miliard korun.