V Eurojackpotu se hraje o dvě miliardy, sázky rostou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Půl roku to trvalo, než se v evropské nadnárodní loterii Eurojackpot začalo hrát o pořádnou sumu. Po pátečním losování stoupla výše hlavní možné výhry na 2,116 miliardy korun. Poprvé tak mohou lidé v Česku vyhrát sumu překračující hranici dvou miliard. Zároveň je to nejvyšší částka, o kterou se v historii Eurojackpotu hraje.

Pohádková výhra již také začala lákat tuzemské sázkaře. Na páteční losování lidé vsadili celkem 39,3 milionu korun, což je nejvíce od startu Eurojackpotu v Česku na začátku října loňského roku. „Tržby jsou stále nad naším očekáváním. Původně jsme na začátku čekali tak 20 milionů týdně,“ řekl serveru E15.cz mluvčí Sazky, která pro provozování Eurojackpotu v Česku získala licenci, Václav Friedmann.

Eurojackpot je loterie spuštěná v březnu roku 2012. Aktuálně funguje v 17 zemích. Minimální výše jackpotu činí deset milionů eur, maximální pak devítinásobek. Podle aktuálních kurzů to je zhruba 275 milionů až dvě a půl miliardy.

Vsazené částky v EurojackpotuVsazené částky v Eurojackpotu | E15

Maximální možná výhra je vysoká právě proto, že se na ni skládají sázkaři ze všech zúčastněných zemí, přičemž cena za jeden sloupec je vyšší než u tradiční Sportky a Fortuny Loto - u Eurojackpotu činí 60 korun. Losování se koná každý pátek ve 20:00 ve finských Helsinkách.

Historickým tabulkám z hlediska výše výhry v Eurojackpotu aktuálně vládne hráč z Finska, který si v září loňského roku odnesl celkem 61,2 milionu eur (téměř 1,7 miliardy korun). Na druhém místě je s necelými 58,7 miliony eur (asi 1,61 miliardy korun) hráč z Německa, třetí příčka s 57,27 miliony eur (zhruba 1,57 miliardy Kč) pak patří opět Finům. Nejvyšší letošní výhra v Eurojackpotu zatím dosáhla 49,67 milionu eur (zhruba 1,36 miliardy korun) a putovala do Dánska. V Česku se dosud maximální výhry pohybovaly u Sportky v řádu několika stovek milionů korun.

**