Válka komplikuje zotavení cestovního ruchu. Západní turisté se bojí jezdit do Česka

Pražský hrad

Pražský hrad Zdroj: profimedia.cz

Pandemie covidu končí. Návrat zahraničních turistů do Prahy ale brzdí válka na Ukrajině.
Pandemie covidu končí. Návrat zahraničních turistů do Prahy ale brzdí válka na Ukrajině.
Pandemie covidu končí. Návrat zahraničních turistů do Prahy ale brzdí válka na Ukrajině.
Probíhající válka zřejmě ochromí turistický průmysl ve všech zemích, které se nachází v blízkosti Ukrajiny nebo Ruska.
Západní Evropa je na tom lépe. Britsko-německá TUI Group oznámila, že počty rezervací se vrací na předpandemickou úroveň. Firma také začala od dubna splácet půjčku, kterou dostala na překonání krize.
6
Fotogalerie

Turistický průmysl se po dvou hubených letech koronakrize začíná pozvolna vracet na úroveň před pandemií. Oživení sektoru však může v některých evropských zemích přibrzdit probíhající válka na Ukrajině, varuje americký server CNBC. Cestovatelé se například vyhýbají destinacím v blízkosti konfliktu. Dalším státům zase mohou chybět peníze od bohatých ruských turistů. Česká republika spadá do obou kategorií.

Chuť lidí cestovat je po rozvolnění protipandemických opatření obrovská. Celosvětový počet turistů, kteří na začátku letošního roku vyrazili do ciziny, se oproti loňsku více než zdvojnásobil. Slibně vypadá také předpověď pro nadcházející měsíce. Až 56 procent Evropanů se mezi dubnem a zářím chystá na zahraniční dovolenou, píše Evropská komise pro cestování (ETC).  

Největší evropská cestovní kancelář – britsko-německá TUI Group – na konci března oznámila, že množství rezervací pro letní sezonu již dosáhlo osmdesáti procent z těch zakoupených v posledním předcovidovém roce 2019. V letošním roce proto očekává návrat k normálním číslům. 

Společnost dokonce začala od 1. dubna splácet obří půjčku ve výši čtyř miliard eur, téměř sto miliard korun, kterou dostala od německé státní banky KfW na přežití koronakrize, což lze vnímat jako další signál, že se turistický sektor staví zpátky na nohy.             

Na co si dát pozor při zařizování cestovního pojištění:

Video placeholde
• Videohub

Cizinci do Prahy stále nejezdí

Přestože strach ze zdravotních rizik mezi cestovateli opadá a odvětví se celkově uzdravuje, musí čelit i novým výzvám. Tou nejhorší je válka na Ukrajině. „Největším problémem jsou obavy lidí cestovat do zemí, jež mají společnou hranici s Ruskem nebo Ukrajinou,“ říká Jennifer Griscavageová, zakladatelka americké společnosti Runway Travel.

Stanice CNBC k tomu dodává, že současný konflikt představuje nepříjemnou komplikaci především pro státy z východní části Evropské unie, jejichž cestovní ruch už loni a předloni významně utrpěl vinou pandemie. K těmto zemím patří i Česko.  

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!