Vítkovice Doprava dají 300 milionů do stavby plynových stanic v síti Benziny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Strategickou smlouvu, bez pochyby významný milník v rozvoji sítě plnicích stanic stlačeného zemního plynu (CNG) v České republice, dnes podepsaly společnosti Vítkovice Doprava a Benzina. Nejpozději do roku 2016 vybudují Vítkovice Doprava na vytipovaných čerpacích stanicích Benziny 20 plnicích stanic na CNG. Investice přesáhne 300 milionů korun.

Společnost Benzina pronajme za tímto účelem společnosti Vítkovice Doprava 20 jednotlivých čerpacích stanic a umožní tím prodej CNG ve vybraných lokalitách. Investorem projektu budou Vítkovice Doprava.

„Smlouva počítá s výstavbou během dvou až tří let, většinu stanic ale chceme stihnout otevřít mnohem dříve, ideálně do konce příštího roku,“ uvedl Jan Světlík, šéf skupiny Vítkovice Machinery Group, kam společnost Vítkovice Doprava jako jedna z dcer patří.

Umístění 20 stanic, jak upřesnil, je v pěti případech na dálničních tazích, v 11 případech na silnicích I. třídy a zbývající počet stanic směřuje na rychlostní komunikace.

Doplnil, že skupina, navíc počítá s výstavbou CNG plniček ještě v dalších pěti samostatně vybraných lokalitách nad rámec dohody s Benzinou. Minimálně jedna z nich pak bude v Polsku. Celková investice do všech 25 stanic převýší 320 milionů korun. Ve všech případech půjde o zařízení s minimální denní kapacitou šest tisíc metrů kubických.

Za tři roky plné pokrytí

Stávající síť veřejných stanic pro čerpání stlačeného zemního plynu automobilů zahrnuje v ČR 46 lokalit. Společnost Vítkovice Doprava jako významný propagátor CNG pohonu usiluje o širší rozšíření tohoto nejlevnějšího a nejekologičtějšího alternativního paliva u nás.

„Chybí větší pokrytí exponovaných rychlostních komunikací, především dálnic a silnic I. třídy. Toto nám dohoda s Benzinou umožní radikálně a v krátkém čase změnit,“ zdůraznil ředitel firmy Vítkovice Doprava Zdeněk Trejbal.

„Dohoda mezi dvěma významnými hráči na trhu může zásadním způsobem pomoci rozšíření CNG v ČR a především ovlivnit možné rozhodování při volbě paliva vozového parku jak u velkých korporací i menších společností, tak u jednotlivých řidičů. Očekáváme i významný synergický efekt pro naši klasickou síť,“ komentoval kontrakt za druhého ze smluvních partnerů Artur Śladowski, generální jednatel společnosti Benzina.

Zájem provozovatelů aut o CNG v poslední době významným způsobem roste. Kromě ekonomické stránky, kde jsou prokázány významné úspory, hovoří pro CNG také ekologické parametry - CNG má oproti konvenčním pohonným hmotám prakticky nulové emise pevných částic a oxidů síry. Emise CO2 jsou nižší o 20 až 30 procent.

Po výstavbě 20 stanic u Benziny, pěti samostatných vítkovických a dalších projektech privátních investorů má být ČR co do potřeby CNG plnicích stanic dostatečně zasíťována.