Vláda chystá zmírnění prohibice, prodej začne asi na konci týdne

Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: ctk

Vláda by se dnes měla dohodnout na podobě zmírnění zákazu prodeje lihovin s obsahem alkoholu 20 a více procent. Zároveň by dnes měla vstoupit v účinnost vyhláška o nových kolcích, kterými by měly být označeny lihoviny vyrobené po začátku metanolové aféry, která si vyžádala již 26 životů. Poté se nové kolky, kterých dosud podle informací celní správy vytiskla Státní tiskárna cenin již 28 milionů, začnou distribuovat k výrobcům lihovin.

Pokud výrobci opatří lihoviny i jakýmsi rodným listem dokazujícím původ lihu, z něhož jsou vyrobeny, mohli by je začít prodávat.

„Bude to zúžení prohibice, nikoli uvolnění,“ prohlásil předseda vlády Petr Nečas (ODS). Kabinet se bude také snažit, aby spolu se zúžením prohibice v Česku bylo možné umožnit i export lihovin, který zakázal minulý týden po tlaku EU. Podle návrhu ministerstva zdravotnictví by také restaurace a obchody měly dostat 60 dnů na to, aby si obstaraly doklady o nezávadnosti k již dříve zakoupeným lihovinám.

Dvojka na tuzemském trhu, společnost Granette/Starorežná, zatím požádala o dva miliony nových kolků, které by měla obdržet dnes dopoledne. „Hned poté začneme s kolkováním nově vyrobených lihovin. Teoreticky by se mohly nově okolkované lahve objevit na pultech obchodů již o víkendu, nejpozději v příštím týdnu,“ řekl deníku E15 šéf firmy Pavel Kadlec.

Skupina Bohemia Sekt, do níž patří výrobce lihovin Dynybyl, v první etapě objednala přes milion nových kolků. „Obdržet bychom je snad mohli už ve středu. První nově okolkované lahve z naší produkce by se v obchodech mohly objevit v průběhu příštího týdne,“ řekl E15 šéf skupiny Ondřej Beránek.

Čtěte také:

Co s lahvemi ve skladech? Ověřit původ, jinak vylít, navrhuje Heger

Kalousek: Metylalkohol může být až ve třetině uskladněných lahví

Výrobci už po celnících chtějí 23 milionů nových kolků

Některé firmy zvažují, zda část ztrát, vyčíslených Unií výrobců a distributorů lihovin na 15 milionů korun denně za celý obor, nenahradit zvýcen svých produktů. „Dokud neskončí, nebudeme mít ani vyčíslené škody. Proto je předčasné bavit se o přesném čísle, o kolik případně zdražíme. Teoretickým odhadem může jít o částku do deseti procent stávající ceny,“ uvedl Kadlec.

Větší kontrola metylalkoholu

Vláda chce do budoucna zavést větší kontrolu dovozu metylalkoholu, který se v Česku nevyrábí, ale je přitom možné jej v mnohých výrobcích nahradit etanolem, jenž se v Česku produkuje. Snížení dovozu by mohlo napomoci i vyšší zdanění metylalkoholu, který je levnější než etanol.