Výrobce pian Petrof v Rusku oslabuje. Láká ho Afrika

výrobce klavírů a pian Petrof

výrobce klavírů a pian Petrof Zdroj: Kubelka Tomas/E15

Ilustrační foto
Výroba klavírů Petrof
2
Fotogalerie
Nad tuzemským rodinným podnikem Petrof, největším výrobcem pian a klavírů v Evropě, vznikla po více než 150 letech nová zastřešující společnost. Jmenuje se Petrof Pianos Group a ovládá jí Zuzana Ceralová Petrofová. Převedla do ní svůj podíl v samotné obchodní a výrobní firmě Petrof. Menšinové podíly mají v Petrof Pianos Group ještě další členové rodiny.

“Jde o začátek nového uspořádání skupiny Petrof v zájmu komplexní ochrany značky a rozvoje jejího potenciálu na světových trzích,” uvedla prezidentka skupiny, která zastupuje pátou generaci Petrofů a je držitelkou ocenění Manažerka roku 2014.

Petrof Pianos Group v samotném výrobci Petrof drží 77 procent. O zbytek se dělí menšinoví vlastníci Olga Hynková a František Loskot. Společnost zaměstnává více než dvě stě lidí.

Výrobci Petrof se po překonání krize daří. Firma loni mimo jiné díky oslabené koruně zvýšila tržby na 228 milionů korun. Čistý zisk však společnost klesl o osm procent na 6,7 milionu korun.

“Letos plánujeme tržby zhruba 223 milionů v tržbách, jsme poněkud opatrní vzhledem k poklesu prodejů na ruském trhu. Zatím se však tržby vyvíjejí velice dobře,” sdělila E15.cz Zuzana Ceralová Petrofová. Zisk firma plánuje kolem sedmi milionů.

Čína, Rusko a Japonsko

Petrof vyváží hudební nástroje do desítek zemí. Z nich se soustředí hlavně na Čínu, Rusko a Japonsko. “V těchto zemích roste zájem o dražší evropské a značkové zboží vedle místní produkce, jsou zde výhodnější platební podmínky než v západních zemích a značka Petrof tu má velmi dobré jméno,” uvedla majitelka skupiny.

Vedle tradičních odbytišť se ale společnost dívá rovněž po nových trzích. “Začínáme se více angažovat v Africe. První piana již odešly v dubnu do Senegalu,” dodala Petrofová. Celkem minulý rok firma prodala 1300 pianin a 110 klavírů.

Vedle investic do nových strojů se firma rozhodla v Hradci Králové vybudovat i novou reprezentační prodejnu, a to hned vedle svých dílen. Historie firmy se píše již přes 150 let. Zakladatel Antonín Petrof vybudoval ještě za Rakouska-Uherska jeden z z největších podniků svého druhu.