Walmark koupil českou jedničku na trhu probiotik Valosun

Lékárna

Lékárna Zdroj: Bachurek Dominik/Mlada fronta E15

Třinecký výrobce potravinových doplňků a vitaminů Walmark koupil majoritní podíl ve společnosti Valosun, která je v České republice jedničkou na trhu probiotik. Firmy to dnes uvedly v tiskové zprávě, cenu transakce nezveřejnily. Nový vlastník je největším výrobcem a distributorem doplňků stravy ve střední a východní Evropě.

„Jsme rádi, že se značky, pracovní týmy i odborné lékařské znalosti Valosunu stanou součástí rodiny Walmark. Díky tomu dojde k doplnění našeho stávajícího zastoupení ve dvou klíčových rostoucích kategoriích a k posílení našich pozic na českém i slovenském trhu,“ uvedl k transakci Jorge C. Manuel, výkonný ředitel a místopředseda představenstva skupiny Walmark.

Valosun roste nejen v Česku, ale i na zahraničních trzích, na Slovensku, v Polsku i například v Ázerbajdžánu. Na růstu se podílejí hlavně dva hlavní klíčové segmenty - probiotika a urologie.

„Při rozhodování o prodeji společnosti pro nás byl vedle ceny rozhodující i přístup nového vlastníka. Se společností Walmark nás spojuje dlouhodobá tradice, český původ i nadnárodní ambice. Věříme, že je to ten nejlepší partner pro další rozvoj našich produktů,“ uvedl Bohumil Kos, ředitel společnosti Valosun.

Vyrábí už 18 let

Valosun je českou společností, která vyrábí přírodní preparáty již od roku 1997. Se značkou Biopron je tuzemským lídrem na trhu probiotik a se značkou Uroval jí patří významný tržní podíl na trhu urologických přípravků. Tyto produkty i další doplňky stravy distribuuje kromě Česka také do Polska, Arménie či Vietnamu.

Třinecká společnost Walmark se zabývá výrobou a distribucí vitaminů, minerálů, doplňků stravy. Postavení jedničky si udržuje v Česku, na Slovensku, v Rumunsku, Bulharsku a Maďarsku, mezi třemi nejsilnějšími je v Polsku a pobaltských zemích. Walmark exportuje svoje produkty i do dalších 44 zemí po celém světě.

Produktové portfolio zahrnuje například Proenzi, Idelyn, Urinal, Spektrum nebo Marťánci. Celkem společnost zaměstnává téměř 700 lidí. Loni firma koupila od polské společnosti Novascon Pharmaceuticals řadu jejích přípravků Sinulan proti nachlazení a dýchacím potížím.