Za knihy se loni v Česku utratilo přes sedm miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Na knižním trhu se loni objevilo téměř 17 tisíc titulů, tedy o necelé procento meziročně více. Lidé za knihy zaplatili zhruba 7,2 miliardy korun, tedy stejně jako v letech 2012 a 2013. „Knižní trh v roce 2014 mírně posílil, když na celkových číslech předchozího roku zůstal i po opadnutí vrcholu vlny mimořádně úspěšné trilogie Padesát odstínů šedi a přímého prodejce Reader’s Digest, jehož převzala polská skupina Tarsago,“ uvedl svaz ve výroční zprávě za loňský rok.

Trilogie, která se dočkala i zfilmování prvního dílu, se na předloňských tržbách podílela zhruba dvěma procenty. Loni ale její roli částečně nahradila nejprodávanější kniha, kterou se stala kuchařka Vaříme s Láďou Hruškou – levně a chutně. Knihu, přestože vyšla až v září, si pořídilo téměř 400 tisíc zájemců.

Dlouhodobě se podle svazu projevuje mírný růst produkce beletrie a všeobecných knih a titulů z oblasti společenských věd a umění, a naopak mírně ubývá knih z oblasti ekonomie, práva, politiky, technických věd a přírodních věd. Podle dosud známých výsledků posílila skupina několika největších nakladatelů, distributorů a prodejců jako Euromedia Group, Albatros Media, Neoluxor a Kosmas, zatímco většina středních a menších firem spíše mírně ztrácela.

V počtu vydaných knih zůstala jedničkou společnost Albatros Media s téměř sedmi stovkami titulů. Za ní následuje skupina Euromedia Group včetně nakladatelství Knižní Klub, Ikar a Odeon se 474 tituly, do první pětky dále patří vydavatelství Univerzity Karlovy, Moba a Grada Publishing. Celkem loni alespoň jeden titul vydalo téměř 2600 subjektů. Více než stovku knih za rok ale vydalo pouze třicet z nich.

počty vydaných knižních titulůpočty vydaných knižních titulů | E15