Zaměstnanci Deutsche Post stávkují, ke zpoždění zásilek prý nedojde

Deutsche Post

Deutsche Post Zdroj: CC BY 2.0: Josiah Mackenzie

Zaměstnanci německé pošty vstoupili v pondělí večer do časově neomezené stávky. Odborový svaz Verdi protestní akci svolal s cílem prosadit zvýšení mezd a zamezit převedení části zaměstnanců na méně placené pozice. Vedení pošty ujišťuje, že stávka bude mít na dodací lhůty zásilek jen minimální dopad.

„Společnost Deutsche Post se při dosavadních vyjednáváních neposunula ani o milimetr k řešení sporu a naopak ignorovala naše nabídky na smír. Musíme tedy masivně zvýšit tlak, a proto vyzýváme členy svazu Verdi v německé poště, aby vstoupili do časově neomezené stávky,“ uvedla v tiskovém prohlášení Andrea Kocsisová z vedení svazu Verdi.

Odbory požadují od příštího roku zvýšení mezd o 2,7 procenta a vyplacení jednorázové prémie 500 eur (13700 korun). V současnosti je průměrný plat zaměstnanců pošty 17,72 eura (485 korun) za hodinu.

Odboráři zároveň chtějí, aby pošta zrušila svůj záměr převést zhruba 6000 zaměstnanců do připravované dceřiné společnosti, která by se zaměřovala na dodávky balíků. Zaměstnanci nové společnosti by neměli nárok na dosavadní mzdy, ale vztahovala by se na ně kolektivní smlouva pro odvětví logistiky, kde jsou platy nižší.

Vedení nehodlá ustoupit od přesunutí zaměstnanců na jinou společnost

Mluvčí německé pošty Markus Wohsmann odmítl požadavek odborů, aby se pošta vzdala plánu na přesunutí části zaměstnanců do nové společnosti. Podle něj platy lidí, kterých se přesun bude týkat, budou výrazně vyšší než u konkurenčních zásilkových služeb. Pošta podle něj musí hledat úspory, v opačném případě neobstojí v konkurenci na trhu s dodáváním balíků, který tvoří stále významnější část výnosů společnosti.

Wohsmann zároveň ujistil, že dopad stávky na dodací lhůty pošty bude minimální. „Jsme dobře připraveni. Stávkující zaměstnance nahradí lidé pracující na jiných pozicích nebo externisté. Předchozí varovné stávky svazu Verdi nám ukázaly, že v době protestu se zpozdí dodání nanejvýš deseti procent zásilek,“ řekl novinářům.

Německé úřady nicméně upozorňují, že nebudou brát stávku pošty jako omluvu v případě, že někdo promešká povinné lhůty pro odevzdání dokumentů. Wohsmann proto doporučil lidem, kteří nutně potřebují dodat zásilku do 24 hodin, aby využili kurýrní službu německé pošty DHL. Její zaměstnanci se ke stávce nepřipojili.