Zdravotnická síť EUC koupila luxusní kliniku od Homolky. Za dvojnásobek doporučené kupní ceny

Nemocnice na Homolce

Nemocnice na Homolce Zdroj: CTK

Nemocnice Na Homolce.
Ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva.
Nemocnice Na Homolce
Nemocnice Na Homolce
Nemocnice na Homolce
7
Fotogalerie

Nemocnice Na Homolce prodala za 50,5 milionu korun svou dceřinou firmu Homolka Premium Care. Je to dvakrát více než byla původní doporučená cena. Získala ji významná síť zdravotnických zařízení EUC, která tak posílí v oblasti prémiové péče.

Homolka Premium Care nabízí ve spolupráci se státní Homolkou individuální péči a přednostní vyšetření. Prodej souvisí s likvidací kontroverzních dceřiných společností.

„Finanční prostředky, které nemocnice po prodeji akcií získá ve formě likvidačního zůstatku, chceme použít převážně na obnovu zdravotní techniky,“ říká ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva.

Homolka Premium Care má s domovskou státní nemocnicí smlouvu o spolupráci platnou na dalších šest let. Prvotní doporučená kupní cena činila 23,7 milionu korun. EUC nabídla ve výběrovém řízení nejvyšší cenu.

„EUC své aktivity konsoliduje a propojuje, vedle řady ambulantních zařízení má i prémiovou péči na několika místech v Praze a v Brně. Proto nám ekonomicky dávalo smysl získat i prémiovou péči v prostředí špičkové nemocnice,“ říká Jan Blaško, předseda představenstva EUC.

"Vzhledem k tomu, že dosažená cena je o sto procent vyšší než cena stanovená znaleckým posudkem, považuji výsledek výběrového řízení za mimořádně úspěšný," uvedla Jaroslava Dlabolová likvidátorka dceřinné společnosti Homolk Holte, a. s., pod kterou Homolka Premium Care patřila.

Firma byla prodaná napodruhé. První pokus o prodej Homolka Premium Care nebyl úspěšný a aukce byla zrušená. Než bylo výběrové řízení zrušeno, už aukční společnost vyhlásila jako nejvýhodnější nabídku ve výši 45,7 milionu korun. „Na základě znaleckého posudku a ekonomických a právních analýz byla vybrána právně nezávadná, transparentní a ekonomicky nejvýhodnější varianta převodu akcií na třetí osobu, a to formou výběrového řízení,“ uvedla nemocnice.

Homolka v minulosti svoje dceřinky špatně ovládala a panovaly pochybnosti o tom, jestli jsou nastavené vztahy pro nemocnici výhodné. Dceřiná společnost Holte, pod kterou spadá i Homolka Premium Care, je od srpna v likvidaci.

Pro nemocnici, která má zhruba 1800 zaměstnanců a roční obrat kolem tří miliard, znamená prodej firmy významné přilepšení. Nemocnice je podle vedení podinvestovaná, navíc musela v posledních letech vydat desítky milionů na pokutách kvůli prohřeškům v hospodaření za éry ředitele Vladimíra Dbalého. V souvislosti s hospodařením nemocnice v minulosti běží několik trestních kauz.

Celkem se nemocnice ve sporech s Dbalým a dalšími hlásí ke škodě několika desítek milionů korun. Za porušení rozpočtové kázně z let 2011 až 2013 hrozila nemocnici třímiliardová pokuta od finančního úřadu, tu zrušilo odvolací finanční ředitelství.

EUC má roční obrat kolem dvou miliard korun, provozuje polikliniky, laboratoře, dvě nemocnice a kliniky prémiové péče v Praze a Brně pod značkami EUC Premium a Canadian Medical Care. Skupinu EUC vlastní investiční fond Tuffieh Funds, který založil bývalý manažer PPF Jan Blaško.

Homolka Premium Care v roce 2015 vykázala zisk 6,05 milionu korun a tržby 27,1 milionu korun.