Zeman chce srazit zisky nadnárodních retězců vytvořením domácí sítě obchodů

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman

Snížit nadměrné zisky nadnárodních řetězců v Česku by mohl pomoci vyřešit vznik národního řetězce na bázi COOP, řekl prezident Miloš Zeman při dnešním zahájení 40. agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích. Zeman s podobným návrhem přišel již v dubnu na jednání se šéfem Agrární komory Janem Velebou.

„Je dobré vědět, že velkou část zisku jak prvovýrobců, tak potravinářů spolknou nadnárodní obchodní řetězce, jejichž zisková marže se pohybuje kolem 60 procent,“ řekl dnes Zeman. Taková marže je dnes podle něj například u rohlíků, zatímco před deseti lety to bylo 17 procent.

„Podle mého názoru jedna z možných cest, jak tento rozdíl překonat a dosáhnout spravedlivějšího rozdělení zisku v onom kombinátu prvovýrobce - potravinář - obchod, je vytvoření národního obchodního řetězce například na bázi již existujícího COOP,“ řekl Zeman. Dodal, že návrh se nebude líbit nadnárodním řetězcům, ale bude se líbit výrobcům i spotřebitelům.

Ministerstvo zemědělství bude na vzniku národního řetězce podle ministra Miroslava Tomana pracovat. „Budeme se chtít domluvit s některým ze stávajících řetězců, anebo budeme chtít vytvořit nějaký jiný,“ řekl. Vznik národního obchodního řetězce na bázi COOP má podle ministra financí Jana Fischera logiku. „Jestli je pozdě nebo není, to ukáže čas. Nápad to není vůbec špatný,“ uvedl.

Podle Pavla Cabala ze společnosti Incoma GfK je český maloobchodní trh s rychloobratkovým zbožím v současné době nasycen, v porovnání se zeměmi západní Evropy u nás působí výrazně vyšší počet potravinářských řetězců. „Místo pro nový řetězec by se hledalo poměrně těžko. Takový řetězec by musel českým zákazníkům nabídnout nějakou výraznou specifickou výhodu především v oblasti ceny a kvality potravin,“ řekl Cabal.