Zhasnuto je příliš dlouho, naštvanost stoupá, říká za obchodní centra CPIPG Petr Brabec

Šéf správy nemovitostí společnosti CPI Property Group Petr Brabec

Šéf správy nemovitostí společnosti CPI Property Group Petr Brabec Zdroj: CPIPG

Petr Brabec, šéf správy nemovitostí společnosti CPI Property Group
2
Fotogalerie

Obchody jsou zavřené už tři a půl měsíce, a zatímco loni ještě nájemci i obchodní centra viděli pomyslné světlo na konci tunelu, letos už to tak není, popisuje Petr Brabec, šéf správy nemovitostí společnosti CPI Property Group, která v Česku vlastní patnáct obchodních center. „U pomyslného vypínače stojí nějaký expert, který ho stále jen zapíná a vypíná, a nikdo neví, kdy ho opět zapne, nebo vypne. Zhasnuto je už příliš dlouho,“ dodává.

Loni vám návštěvnost klesla průměrně o třicet procent, jak to vypadá letos?

I přes loňský pokles návštěvnosti i obratů byl rok 2020 relativně lepší, než jsme zprvu očekávali. Viděli jsme, stejně jako obchodníci a zákazníci, pomyslné světlo na konci tunelu, a byť s přerušeními, bylo větší část roku otevřeno. Mnozí z našich partnerů přesto stále věřili, že zlé bude překonáno a v dobré se obrátí.

Letošní rok se však vyvíjí úplně jinak. Nálada je negativní a zhoršuje se. Aby také ne. Opatření často postrádají logiku a programy pomoci byly vyhlášeny velmi pozdě, jsou pro mnohé komplikované a finanční prostředky podpory chodí se stále větším opožděním. Hlavně jsou ale od 27. prosince, kdy byl vyhlášen poslední lockdown, prodejny stále uzavřeny. Tedy již více než 3,5 měsíce v kuse. V tom jsme v rámci Evropy skutečně best in covid.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!