Zkrachovala brněnská Lefkada Tours, zadlužená cestovka bez majetku

Pláž na ostrově Lefkada

Pláž na ostrově Lefkada Zdroj: CC BY-SA 2.5: Konstantinos Stampoulis; WikimediaCommons

Další cestovní kancelář ukončila činnost, tentokrát zkrachovala brněnská Lefkada Tours. Její pád naštěstí nepostihl žádné klienty, protože firma zavřela svoji jedinou pobočku už na počátku loňského roku a od té doby neprodávala žádné zájezdy. Majitel a jednatel Lefkady Alexandr Bartoň podal kvůli předlužení insolvenční návrh letos v březnu, soud však vyhlásil úpadek firmy teprve minulý týden.

Na problémy brněnské kanceláře upozornil server Krachycestovek.cz. Podle něj Bartoň podal první insolvenční návrh dokonce už během loňského dubna, jenže Krajský soud v Brně ho smetl ze stolu, protože v něm chyběly některé zákonem požadované dokumenty.

Lefkada Tours po zamítnutí návrhu ještě rok 2013 účetně uzavřela, a sice se ztrátou 194 tisíc korun, a letos na jaře jednatel Bartoň podal druhý insolvenční návrh, který už byl v pořádku. Samosoudkyně Ludmila Hanzlíková proto minulý pátek vyhlásila úpadek cestovky a zároveň ji poslala do konkurzu.

Bankrot letos postihl již tři cestovky
Lefkada Tours je třetí letos zkrachovalou cestovní kanceláří. První byla pražská CK Conti, která na sebe podala návrh na insolvenci v květnu. V zahraničí v té době neměla téměř žádné klienty, pouze dva lidi na Slovensku. Conti působila na trhu 24 let. Naopak pouze rok fungovala brněnská kancelář Monmare travel, která vyhlásila úpadek 8. července. V zahraničí měla 86 turistů, pobyty však údajně dokončili v řádném termínu. Z letošních krachů je Lefkada první cestovkou, u níž soud vyhlásil úpadek. Návrh CK Conti byl totiž zamítnut a Monmare podala svůj insolvenční návrh teprve v pátek.

„Soud vyzývá dlužníkovy věřitele, kteří doposud nepřihlásili své pohledávky, aby tak učinili ve lhůtě 2 měsíců ode dne zveřejnění tohoto usnesení,“ uvedla Hanzlíková v pátečním usnesení, které se objevilo v insolvenčním rejstříku.

Dluhy za milion

Klienti sice na bankrot Lefkady nedoplatí, ale těžké to zřejmě budou mít právě věřitelé. Firma totiž podle insolvenčního návrhu nemá žádný majetek, přitom za sebou nechala víc než milionový dluh.

„Dlužník má majetek v celkové brutto hodnotě 0,-Kč, stálou zálohu u telefonní společnosti T-Mobile ve výši 2.000,-Kč a přeplatek na dani silniční za rok 2012 ve výši 5.053,-Kč,“ upřesnil v insolvenčním návrhu Alexandr Bartoň.

Závazky Lefkady se vyšplhaly do výše 1 096 083 korun, přičemž jednoznačně největším věřitelem je Komerční banka, které cestovka dluží skoro 735 tisíc. Na druhém místě je Městská část Brno – Vinohrady. Té Lefkada za nájem nebytového prostotu ve Velkopavlovické ulici dluží přes 90 tisíc korun.

Předloni prodělala skoro 700 tisíc

Lefkada Tours se orientovala na řecké ostrovy Lefkada a Ithaka. Činnost zahájila na sklonku 90. let. Podle účetních uzávěrek se společnosti, která vznikla jako Dan tour GR, dlouho dařilo, obrat k horšímu nastal v roce 2010, kdy kancelář vykázala ztrátu 214 tisíc korun a z červených čísel se již nevymanila. V posledním roce kdy normálně fungovala, tedy 2012, prodělala dokonce 683 tisíc korun při tržbách 10 milionů.