Změňte loterijní pravidla, jinak přijdou žaloby, hrozí Řecku OPAP

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Abegglen CC BY-SA 2.0 Flickr

Řecký sázkový monopol OPAP hrozí Aténám žalobami, pokud vláda urychleně nezmění nedávno zpřísněná pravidla pro videoloterijní terminály (VLT). OPAP, v němž vlastní podíl česká investiční skupina KKCG a investor Jiří Šmejc, plánovala uvést do provozu své první VLT v červnu, projekt ale odložila poté, co vláda 12. června nečekaně zavedla přísnější regulaci.

„Při současné regulaci je tento projekt nerealizovatelný,“ citovala agentura Reuters výkonného šéfa OPAP Kamila Zieglera. Šéf OPAP dodal, že jeho firma nyní připravuje „plán B“, který předpokládá podání místních i mezinárodních žalob.

Nová regulace má chránit hráče na VLT před ztrátami vysokých částek a před vyvinutím závislosti. Pravidla určují maximální úroveň „jackpotu“, limity na denní ztrátu a omezují délku hraní.

Provozní zisk společnosti OPAP se ve druhém čtvrtletí zvýšil meziročně o 36 procent na 93,2 milionu eur (2,5 miliardy korun). OPAP je jednou z největších sázkových firem v Evropě, s jejímiž akciemi se obchoduje na burze. Podnik má od vlády monopol na sportovní sázení do roku 2020 a na loterijní sázky do roku 2030. Vlastní také exkluzivní práva na provozování videoloterijních terminálů a dvacetiletou licenci na dostihové sázky.

První privatizace

Řecko v roce 2013 prodalo kontrolní podíl v OPAP česko-řecké skupině Emma Delta vedené Šmejcem a řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem. Prodej byl první velkou privatizační akcí v Řecku od záchrany této zadlužené země z peněz Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu v roce 2010. Za třetinový podíl skupina zaplatila 652 milionů eur.

Letos v dubnu česká investiční skupina KKCG oznámila, že zvýšila podíl ve společnosti Emma Delta na 44,7 procenta. Stala se tak jejím největším jednotlivým investorem.