Operace s cennými papíry napomohla stoupajícímu zisku ČEPS

Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS

Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS Zdroj: E15

ilustrační
Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS
Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS
4
Fotogalerie

Provozovateli energetické přenosové soustavy ČEPS stoupl v prvním pololetí meziročně zisk před zdaněním o více než pětinu na 1,5 miliardy korun. Celkové výnosy proti stejnému období loňského roku téměř o pětinu klesly a činily 8,6 miliardy korun, informovala mluvčí společnosti Barbora Peterová.

"Zásadní podíl na snížení výnosů a rovněž i nákladů měla operace s cennými papíry, o jejichž prodeji ve výši 1,7 miliardy korun bylo účtováno v prvním čtvrtletí roku 2016. V roce 2017 jsou tedy finanční výnosy a rovněž náklady zhruba o tuto částku nižší," řekla mluvčí.

V lednu letošního roku zprovoznil ČEPS dva ze čtyř transformátorů v rozvodně Hradec u Kadaně, které mají pomoci čelit náporům elektřiny z Německa. Peterová uvedla, že od konce června se uskutečňovaly zkoušky, které umožnily zapojení zbylých dvou strojů. Slavnostně spuštěny budou za týden.

Investiční náklady celého projektu podle ní činily zhruba 1,59 miliardy korun. Česko dlouhodobě trápí především nevyrovnaná výroba elektřiny v německých větrných parcích. "Díky těmto speciálním strojům nemusíme tak často využívat nákladná nápravná opatření pro udržení stability sítě," uvedl předseda představenstva ČEPS Jan Kalina.

Nelze se ale podle něj domnívat, že spuštění transformátů vyřeší problém náporů elektřiny zcela. Během druhého čtvrtletí byly podle ČEPS transformátory aktivně využívány v 25 dnech, od svého lednového spuštění celkem v 73 dnech.

ČEPS pokračuje i v dalších investicích. "Především se jedná o rekonstrukci části rozvodny Chodov, která výrazným způsobem ovlivní spolehlivost zásobování hlavního města Prahy, celkovou modernizaci transformovny Kočín, výstavbu nové transformovny Vernéřov, výměnu transformátorů v transformovnách Chrást a Horní Životice a modernizaci vedení Nošovice - Varín," dodala firma.

Člen představenstva ČEPS Stanislav Votruba v červnu uvedl, že společnost chce letos do modernizace přenosové soustavy investovat zhruba 3,5 miliardy korun. Dodal, že v případě bezproblémového pokračování prací na jednotlivých projektech je možné přiblížení ke čtyřem miliardám korun.

Loni ČEPS investoval celkem 4,5 miliardy korun. V roce 2018 mají investice firmy činit 4,8 miliardy korun. Podle tehdejšího vyjádření Votruby je letošní pokles způsoben legislativou, především zdlouhavým povolovacími řízeními ke stavbám.

Společnost ČEPS působí v ČR jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od Energetického regulačního úřadu. Udržuje, obnovuje a provozuje 42 rozvoden s 75 transformátory a vedení o celkové délce přes 5600 kilometrů.