5 let manažerské praxe? Ideální čas pro kariérní růst

5 let manažerské praxe? Ideální čas pro kariérní růst

5 let manažerské praxe? Ideální čas pro kariérní růst

Zjistili jste, že po několika letech na manažerské pozici začínáte stagnovat a hledáte způsob, jak se profesně posunout někam dál? Pomoci by vám mohlo studium MBA, díky kterému získáte nejen nové informace, ale především zkušenosti a praktické dovednosti.

„Studium MBA je většinou vhodné pro manažery s několikaletou praxí, kteří si prohloubí své dosavadní znalosti, získají nové a naučí se je účinně aplikovat do firemní praxe,“ shrnuje přínos studia Vlasta Váchová, ředitelka Cambridge Business School, která se specializuje na manažerské profesní programy.

Znovunastartování kariéry

Průzkumy ukazují, že více než tři čtvrtiny absolventů MBA programu získají vyšší pracovní pozici již do jednoho roku od ukončení studia. S tím souvisí i vyšší finanční ohodnocení.

Kromě kariérního růstu je studium také skvělým místem pro navazování nových kontaktů. „Při studiu MBA jsem se setkal s mnoha zajímavými lidmi, ať už z řad studentů nebo lektorů, kteří působili na různých postech v českých i mezinárodních firmách rozličného charakteru. Byli mezi nimi manažeři, personalisté, ekonomové, marketéři…. S některými studenty se setkávám dodnes,“ vyjmenovává absolvent MBA programu Filip Ondruš.

Podle čeho vybírat?

Jedním z důležitých ukazatelů kvality výuky je lektorský tým. „V posledních letech se v České republice doslova roztrhl pytel se školami, které nabízejí studium MBA. Mnoho z nich ale nedisponuje stabilním lektorským kolektivem, který by byl složen z opravdu kvalitních lektorů s patřičnou praxí tutora i manažera,“ popisuje Vlasta Váchová.

V případě Cambridge Business School se o výuku 11 programů stará více než 50 odborníků s dlouholetou praxí. Mnozí z nich mimo svou lektorskou činnost zároveň působí na odborných pozicích v různých oblastech vyššího managementu. Někteří lektoři navíc sami absolvovali MBA program a svou výuku tak koncipují na základě vlastních zkušeností se studiem.

Současně je nutné si zjistit, co za vynaložené prostředky dostanete. Některé školy Vám nabídnou hodně drahé samostudium v podobě online programu. Takové studium pak nemá žádný přínos ani pro studenta, ani pro jeho zaměstnavatele.

Je studium náročné?

Ano, a právě proto je titul známkou prestiže. Na druhou stranu, koncepce studia vychází z předpokladu, že účastníci jsou pracovně vytížení lidé. Studium trvá jeden až dva roky a jeho podoba se na jednotlivých školách velmi liší.

„Programy MBA od Cambridge Business School trvají jeden rok a jsou rozděleny do dvou semestrů po pěti tematických modulech. Účastníci mají k dispozici intranet, kde naleznou studijní materiály a podporu pro své studium. Studenti se setkávají na celodenních seminářích, které jsou zaměřeny na aplikaci dané problematiky do praxe. Semináře probíhají vždy v sobotu na začátku a v polovině semestru,“ popisuje studium na Cambridge Business School Váchová.

Vyplatí se to?

Studium MBA představuje nemalou investici, ceny programů se pohybují kolem sto tisíc korun bez DPH, což se na první pohled může zdát příliš. Vynaložené finanční prostředky se však mnohonásobně vrátí. Data z výzkumu Business Institut EDU a.s., jedné z největších MBA škol v České republice, potvrzují, že finanční investice do vzdělání se 85 % absolventů programu MBA vrátila již do dvou let.

Finanční návratnost není rozhodně jediným důvodem, proč studovat MBA. „Studium MBA – Management a leadership mi umožnilo zásadním způsobem zkompilovat teoretické znalosti a praktické zkušenosti. To, co je však zásadní, je aktuálnost získaných znalostí. V době, kdy vzdělání nemá životnost desítek let, je nevyhnutelné, aby každý manažer doplňoval své vzdělání průběžně a zajišťoval si tak přehled v reálném čase napříč všemi disciplínami,“ shrnuje své dojmy absolvent Cambridge Business School Petr Vaněrka.

Více informací se dozvíte na stránkách školy: www.CambSchool.cz