Accenture Global varuje před obchodováním s některými firmami

Obchod Nokie v Indii

Obchod Nokie v Indii Zdroj: CC BY 2.0: Esme Vos

Obchodování s některými zeměmi přináší již tradičně riziko ztráty intelektuálního vlastnictví. V poslední době se množí podvody, kdy místo původně objednaného zboží dorazí naprosto bezcenný náklad, jak zjistil průzkum Accenture Global Operations Megatrends, který je určený ke zjištění klíčových trendů fungování společností.

Celých 76 procent společností, které se zúčastnily studie, pokládá rizikový management dodavatelského řetězce za důležitý nebo velmi důležitý. 25 procent z více než 1000 společností reprezentujících deset průmyslových odvětví plánuje v příštích dvou letech zvýšit investice do rizikového managementu dodavatelského řetězce nejméně o 20 procent.

Podle studie jsou třemi hlavními zdroji rizika, které manažeři identifikovali informační technologie, nákladové a cenové faktory a celosvětová ekonomika. Přírodní katastrofy nebo nepředvídatelné události uvedlo pouze 17 procent respondentů, což z nich činí nejméně uváděné riziko. Oblasti, na které mají uváděná rizika největší vliv, jsou podle oslovených manažerů kvalita, plánování a prostředky pro řízení dodavatelského řetězce.