Americká tisková agentura AP otevřela pobočku v KLDR

AP KLDR

AP KLDR

Americká tisková agentura Associated Press (AP) dnes otevřela pobočku v severokorejské metropoli Pchjongjangu. Stala se tak vůbec první mediální organizací, která od tamních úřadů získala povolení informovat o dění v severní Koreji textem, fotografiemi i videem.

Slavnostního otevření kanceláří, které se nacházejí v budově oficiální severokorejské tiskové agentury KCNA, se v Pchjongjangu zúčastnil prezident a CEO AP Tom Curley spolu s delegací špičkových reportérů AP.

Význam události podtrhuje i skutečnost, že KLDR a Spojené státy spolu neudržují žádné diplomatické styky.

Associated Press v KLDR působí již od roku 2006, dosud ale mohla pouze pořizovat videozáběry. Díky tomu například před necelým měsícem pronikly do celého světa záběry Korejců oplakávajících smrt severokorejského vůdce Kim Čong-ila. AP působí ve více než 100 zemích a zaměstnává téměř 2500 novinářů.

Oddíl příslušnic severokorejské armády se přesouvá ulicemi PchjongjanguOddíl příslušnic severokorejské armády se přesouvá ulicemi Pchjongjangu | Miroslav Honsu

V pobočce, jejímuž otevření předcházela rok trvající jednání, budou působit reportér Pak Won-il a fotograf Kim Kwang-hyon. Podle AP oba Severokorejci reportovali pro agenturu v týdnech po Kim Čong-ilově smrti. Dohled nad pobočkou budou mít její vedoucí Jean H. Lee a hlavní asijský fotoreportér AP David Guttenfelder, kteří budou do Pchjongjangu často jezdit a kromě tréninku tamních novinářů také pořizovat vlastní reportáže.

Zprávy z pobočky se budou nejprve odesílat na editaci do regionální redakce AP v Bangkoku, fotky se pak budou zpracovávat v Tokiu.