Americký kmen Navajů žaluje oděvní firmu Urban Outfitters

Indiáni z kmene Navajo, ilustrační foto

Indiáni z kmene Navajo, ilustrační foto Zdroj: firstpeople.us

Americký indiánský kmen Navajů zažaloval oděvní firmu Urban Outfitters. Obvinil ji, že nepovoleně používá jeho ochrannou známku na svetrech, péřových náušnicích a prádle. Vyplývá to z žaloby, kterou Navajové v úterý podali u federálního soudu v Novém Mexiku.

Kmen tvrdí, že společnost Urban Outfitters nepovoleně používá název Navajo nebo Navaho celkem na 20 artiklech. „Národ Navajů se snaží chránit své proslulé a jasně stanovené jméno… a chce zajistit, aby zákazníci nebyli klamáni…, když se snaží koupit autentické výrobky Navajů,“ uvádí žaloba.

Následuje poté, co zástupci největšího indiánského kmene napsali loni na podzim firmě Urban Outfitters, aby přestala jméno používat na svých výrobcích. Podle advokátů sice společnost přestala užívat jméno Navajo na svých webových stránkách, ale nadále výrobky s tímto označením prodává prostřednictvím svých dceřiných společností.

Kmen je znám pod jménem Navajo od roku 1849 a svou ochrannou známku zaregistroval pro obchodní účely v roce 1943. Nyní se s touto ochrannou známkou prodává řada výrobků včetně oděvů, pokrývek, šperků, potravin a nástrojů. Podle žaloby Urban Outfitters přinejmenším od března 2009 prodávali své zboží pod jménem Navajo po celých Spojených státech a přímo konkurovali s autentickému zbožím Navajů. Kmen rovněž usiluje o finanční náhradu, ale zatím není jasné, jak vysoké by mělo odškodné být.

K Navajům se hlásí asi 300 tisíc indiánů. Kmen má území ve státech Arizona, Utah a Nové Mexiko.