Angličtina na rovinu: Využijte Google při tvorbě vlastních slov

Angličtina na rovinu

Angličtina na rovinu

V posledních článcích jsem vyložil několik způsobů, jak je pro vás Google, jakožto svého druhu databáze anglického jazyka (jazykovědci jí říkají korpus), neocenitelným nástrojem. Mluvili jsme o tom, jak vám pomůže najít nejčastěji užívaná slova a sousloví a že vám dává šanci udržovat si spojení s realitou jazyka, na rozdíl od nereprezentativního slovníku lidí z učebnic a úzce vymezené angličtiny poplatné jejich konkrétním oborům.

Ovšem jeden z vůbec nejčastějších způsobů, jak Google v hodině používám, je při tvorbě slov. Především se tak děje ve snaze dodat studentům více sebejistoty při tvorbě vlastních slov.

Vezměme si například koncovku –less. Pravidlo zní, že když máte podstatné jméno a přidáte k němu na konci –less, dostanete přídavné jméno, které znamená bez-cokoli.

Hopeless (beznadějný), homeless (bez domova), fearless (nebojácný), endless (nekonečný), careless (nedbalý)… Mohl bych pokračovat celé hodiny. Co většina studentů netuší, je, že i oni sami tak mohou vytvářet slova. Jenže oni nevěří, že pravidlo podstatné jméno + –less doopravdy zabírá. Aspoň v jejich případě ne. V tu chvíli sahám po Googlu a vyhlašuji soutěž: spojte libovolné běžné podstatné jméno s –less a najděte slovo, které nevygeneruje aspoň tisíc smysluplných odkazů.

Windowless? Přes dva miliony. Paperless? Věřili byste, že téměř třicet šest milionů (většinou mají co do činění s pošetilými fantaziemi, že používáním počítačů ubude množství potištěného papíru v kancelářích)? Airless? Pokus hodný víc než čtyřiceti milionů, od planet bez vzduchu až po stříkající techniku. Chairless? Těsně pod zhruba stovkou tisíc, většinou o navrhování interiérů. Nejnižší počet vyhledaných odkazů, na který jsem dosud natrefil, je u attachmentless (attachment – příloha), jež generuje pouze kolem dvou tisíc odkazů, ty se většinou týkají e-mailů a aplikací.

Cestou ale můžete najet tu a tam na hrboly. Moneyless, s dvěma miliony odkazů, souvisí s nepoužíváním hotovosti; zato penniless (nemající ani vindru) používáme synonymicky místo poor. Chopte se výzvy vy sami. Zjistíte, hádám, že se s tímto velmi rozšířeným způsobem tvorby slov nakonec spřátelíte. To nejhorší, co se může v případě velmi nezvyklého, na –less končícího slova stát, je, že někdo bude přesně vědět, co máte na mysli, a zároveň si pomyslí, jak že jste v jazyce tvořiví.

(Mimochodem když na konec všech svých slov s –less připojíte –ness, vytvoříte ze svého přídavného jména abstraktní podstatné jméno. Určitě si to vyzkoušejte!) Vybrané sloupky Darrena Crowna o angličtině s ilustracemi Štěpána Mareše vycházejí knižně 17. září v publikaci Angličtina na rovinu.