Antimonopolní úřad povolil změnu vlastníka Ringier Axel Springer CZ

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Ringier

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil změnu vlastníka společnosti Ringier Axel Springer CZ. Největšího vydavatele deníků na českém trhu kupují podle dřívějších informací podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, proto antimonopolní úřad spojení povolil. ČTK to dnes řekl předseda úřadu Petr Rafaj. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Ohodnocení Ringier Axel Springer CZ činí podle dřívějších informací 170 milionů eur (4,7 miliardy korun). Původní vlastník Ringier Axel Springer Media AG zároveň prodal svou účast v české První novinové společnosti, jejímž hlavním předmětem činnosti je distribuce tisku.

Návrh na schválení majetkových změn podala na ÚOHS společnost Rongosor, která má nově kontrolovat Ringier Axel Springer CZ a jejím prostřednictvím Ringier Axel Springer Print CZ. Podle obchodního rejstříku je jediným akcionářem Rongosoru Křetínský, Tkáč je předsedou dozorčí rady firmy, která byla založena loni v listopadu. Daniel Křetínský je jinak známý jako společník investiční skupiny J&T a spolumajitel Energetického a průmyslového holdingu.

Ringier AG a Axel Springer SE, loni v prosinci uvedl, že se chce soustředit na další rozšiřování svého obchodu v Polsku, Srbsku a na Slovensku, kde už zaujímá silné postavení v oblasti digitálního tisku. Transakce je pokračováním trendu ovládání domácích vydavatelů českými vlastníky. Naposledy se tak stalo v případě společnosti Mafra, která vydává deníky Dnes a Lidové noviny a jež se stala součástí mediální divize podnikatele a vicepremiéra Andreje Babiše. Miliardář se přitom zajímal i o Ringier Axel Springer, z této transakce ale sešlo.

Ringier Axel Springer CZ vydává novinové tituly Blesk, Aha! a Sport a dále časopisy Reflex, ABC, GEO, Blesk pro ženy, Blesk Hobby, Svět motorů nebo Auto TIP. Mezi deníkovými vydavateli je jedničkou, dosahuje 36% podílu na trhu, na časopiseckém trhu je dvojkou. Vlastní také tiskárny v Praze a Ostravě. V listopadu 2012 se Ringier Axel Springer CZ se značkou Bleskmobil stal prvním virtuálním operátorem v ČR. Ringier Axel Springer CZ vznikl fúzí vydavatelství Ringier ČR (na českém trhu od roku 1991) a vydavatelství Axel Springer Praha (v ČR od roku 2001).