Babiš prosadil svou, šéf Českého Aeroholdingu Dvořák skončil

Miroslav Dvořák

Miroslav Dvořák Zdroj: E15 Anna Vackova

Miroslav Dvořák rezignoval na funkci ředitele Českého Aeroholdingu. V čele firmy, která vlastní pražské letiště nebo pětinový podíl ve ztrátových ČSA, končí jen krátce po úterním jednání ministra financí Andreje Babiše se zástupci Korean Air. Do vedení podniku tak míří Václav Řehoř, kterého Babiš prosazoval.

Konec Dvořáka oznámil Babiš už před několika týdny, podle akcionářské smlouvy mezi Korean Air a ČSA ho ale nemohl odvolat. Korejci sice vlastní menšinový 44procentní podíl v ČSA, smlouva jim však zaručuje alespoň možnost mluvit do personální politiky státem vlastněné firmy.

„Domluvili jsme se a oni vzali naše názory ohledně managementu na vědomí a víceméně to akceptovali,“ řekl Babiš. Podle něj jak státu, tak i korejskému dopravci záleží na zlepšení stavu Českých aerolinií, který v současnosti není dobrý. Vloni aerolinie hospodařily se ztrátou téměř miliardy korun.

O tom, jak se ztráta ČSA rozdělí mezi vlastníky, bude podle Babiše ministerstvo financí ještě jednat s Korean Air. Předně ale bude nutné vypořádat nedokončený prodej části akcií ČSA, které chce prostřednictvím opce Korejců koupi tuzemský Travel Service. Ten má podle dohody odkoupit 34 procent akcií ČSA. Pokud obchod posvětí Evropská komise a antimonopolní úřady Ruska, Ukrajiny a Izraele, zůstane státu prostřednictvím Českého Aeroholdingu v ČSA necelých 20 procent, Korean Air bude držet 44 procent a zbytek bude patřit České pojišťovně.

Vliv Korean Air by se měl oslabit, tvrdí ministerstvo
Společnost Korean Air nemají většinový podíl, přesto změny v představenstvu Aeroholdingu bez jejího souhlasu neprojdou. „Vstupem do ČSA nesli (Korean Air) riziko svého jména. Jakkoliv by majoritu chtěli, nemohou ji mít, protože by ČSA přišly o status evropského přepravce. Potom zcela chápu, že trvali na záruce personální stability,“ vysvětlil exministr financí Miroslav Kalousek podle serveru aktuálně.cz.
Jak koncem června upozornil ministr financí Andrej Babiš, Korean Air se svým 44procentním podílem v ČSA za 68 milionů korun rozhodují o Aeroholdingu, ve kterém má český stát majetek za 68 miliard. Ministerstvo financí považuje takto nastavenou smlouvu za nevýhodnou a chce ji změnit.

Dvořák: Řebíčkův muž a Janouškův soused

Miroslav Dvořák má za sebou praxi v několika společnostech, které dnes sdružuje Český Aeroholding a u jehož vzniku stál. V letech 2007 až 2011 byl generálním ředitelem a od roku 2008 až do roku 2011 i předsedou představenstva Letiště Praha. Vedle toho zastával funkce prezidenta a předsedy představenstva Českých aerolinií. V čele Českého Aeroholdingu byl od jejích počátku.

Dvořák je navíc předsedou dozorčí rady akciové společnosti RenoEnergie, jež podniká v oboru obnovitelných zdrojů energie, a kterou podle tisku z větší části vlastní.

Podle médií ještě jako privátní bankéř ČSOB radil s financemi podnikateli Aleši Řebíčkovi, který ho v roce 2007, už jako ministr dopravy, dosadil bez výběrového řízení právě do vedení Letiště Praha.

Jeho dům v Praze-Podolí sousedí s nemovitostí kontroverzního lobbisty Romana Janouška.

Řehoř má firmu připravit na burzu

Kromě Dvořáka se z vrcholného vedení společnosti rozhodl odejít člen představenstva odpovědný za oblast financí Petr Vlasák, který zároveň opustí dozorčí radu Českých aerolinií.

Šéfem Aeroholdingu se nyní stane dosavadní místopředseda představenstva Václav Řehoř, který se koncem června stal místopředsedou představenstva Českého Aeroholdingu. Během své třiadvacetileté pracovní kariéry působil na různých pozicích ve společnostech v Česku, Velké Británii i v Kanadě.

Řehoř má podle Babišových představ připravit Aeroholding na vstup na burzu. Ministr financí zároveň dodal, že jeho koaliční partneři se záměrem nesouhlasí.

Personální změny odstartovaly před měsícem

Obměnu velké části vedení Českého Aeroholdingu prosadilo ministerstvo financí už koncem minulého měsíce. Mezi odvolanými členy představenstva byl prezident Českých aerolinií Philippe Moreels, šéf obchodu ČSA Jozef Sinčák a šéf informačních a komunikačních technologií Aeroholdingu Josef Adam. Kromě změn v představenstvu obměnilo ministerstvo i dozorčí radu státní společnosti. Dvořák si tehdy post šéfa představenstva udržel.

Český Aeroholding
Český Aeroholding sdružuje firmy vlastněné státem. Jeho dceřinými společnostmi jsou od dubna 2012 Letiště Praha - provozovatel mezinárodního Letiště Václava Havla Praha, od září 2012 České aerolinie, od dubna 2012 Czech Airlines Technics poskytující služby v oblasti technické údržby letadel, od října 2011 Czech Airlines Handling zajišťující pozemní odbavení letadel a cestujících, od listopadu 2011 CSA Services nabízející především personální služby a od prosince 2011 Holidays Czech Airlines, nabízející volnou kapacitu v rámci pronájmu letadel s posádkou.