Babišův poradce Aleš Michl bude investovat do IT sektoru

Aleš Michl

Aleš Michl Zdroj: CTK

Finanční analytik a poradce ministra financí Aleš Michl se po odchodu z Raiffeisenbank stal členem správní rady investiční skupiny Y Soft Ventures. Jako poradce se zaměří na budování vztahů s novými investory, kteří budou do skupiny vstupovat.

Michl se také tímto krokem stal prvním externím investorem v rámci skupiny. Y Soft Ventures investuje do slibně se rozvíjejících společností ze střední a východní Evropy, které se zabývají inovativním vývojem hardwaru a softwaru. Nejvyšší zájem skupiny směřuje k produktům s vysokým potenciálem růstu z oblasti Internetu věcí, korporátních řešení a chytrých technologií.

Na rozdíl od investičních skupin, jako jsou Google Ventures, Microsoft Ventures a Intel Capital, je Y Soft Ventures otevřena externím investorům. „Cílem Y Soft Ventures je v budoucnu disponovat ze 70 procent kapitálem externích investorů,“ uvedl generální ředitel a spoluzakladatel společnosti Y Soft Václav Muchna.

Menší fond

Y Soft Ventures chce od investorů získat asi 100 až 250 milionů korun, takže bude patří spíše mezi menší fondy rizikového kapitálu. Mimo samotné investice nabízí vybraným projektům mentoring a expertní pohled jejích odborníků, kteří mají zkušenosti z mezinárodního trhu. Y Soft Corporation byla založena jako startupový projekt v Brně, který se rozrostl do globální technologické společnosti s 16 pobočkami na pěti kontinentech a zákazníky ve více než 100 zemích světa.

Michl pro Raiffeisenbank pracoval jako analytik devět let, spolupráci ukončil v závěru letošního října. Je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze či The London School of Economics and Political Science. Během studií působil jako novinář v Hospodářských novinách. Později byl v týmech místopředsedů vlád pro ekonomiku Martina Jahna a Jiřího Havla. Nyní působí jako poradce ministra financí Andreje Babiše i v poradních orgánech Národní ekonomické rady vlády (NERV).