Bátora bude zastupovat šéfku Dobešova kabinetu kritizovanou za odměny

Ladislav Bátora

Ladislav Bátora Zdroj: CTK/Simanek Vit

Kontroverzní úředník Ladislav Bátora bude ve své nové funkci zástupcem šéfky ministrova kabinetu Jany Machálkové, kterou média kritizovala v souvislosti s jejími statisícovými odměnami. Na začátku tohoto roku se také spekulovalo, že za ni měl ministr Josef Dobeš (VV) napsat práci do školy. Bátora, který byl po tlaku TOP 09 odvolán z pozice šéfa personálního odboru, bude na nové pozici řídit centrální nákupy. Podle Dobeše je tato pozice také velmi důležitá.

„Přeorientuje se na agendu, která je mu možná bližší, protože je výrazněji ekonomická. A je to agenda, která se bude věnovat výběrovým řízením, změně legislativy, protože zákon o veřejných zakázkách platí od 1. ledna 2012, centrální nákup,“ odpověděl Dobeš na dotaz ohledně přesunu úředníka na nové místo.

Za úkol bude mít také vytvořit zázemí pro školské statistiky, Dobeš totiž kvůli šetření sloučí ústav školských statistik se školní inspekcí. „Jsou to důležité kompetence, důležité úkoly, ale ze stejně důležitých úkolů on (Bátora) odešel,“ dodal Dobeš s tím, že nechce posuzovat, která funkce byla důležitější.

Novou práci bude Bátora vykonávat jako zástupce šéfky Dobešova kabinetu Machálkové. Právě kvůli Machálkové se ale na Dobeše začátkem tohoto roku snesla vlna kritiky poté, co vyšlo najevo, že jí i dalším manažerům rozdal až stotisícové odměny. Podle některých informací údajně ministr za Machálkovou psal také seminární práci do školy, Dobeš to ale popřel.

Někdejšího kandidáta krajně pravicové Národní strany Bátoru si Dobeš přivedl i přes protesty politiků a neziskových organizací do úřadu v dubnu, kdy se stal ministrovým ekonomickým poradcem. O prázdninách jej Dobeš jmenoval šéfem personálního odboru, měl připravit slučování ústavů spadajících pod ministerstvo a s ním spojené masivní propouštění.

Kauza kolem Bátory se naplno rozhořela před několika týdny, kdy Bátora nejprve kritizoval pražský pochod sexuálních menšin, a když se proti Bátorově angažmá na ministerstvu vyjádřil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), Bátora jej pak na svém facebookovém profilu označil za „chudáčka starého“.

Kvůli této urážce pak ministři TOP 09 odmítli chodit na jednání vlády, dokud Dobeš Bátoru neodvolá. Dobeš se sice od slov svého úředníka distancoval a Schwarzenbergovi se omluvil, hájil ale nárok úředníka na svobodu slova a nechtěl jej funkce zbavit. V pondělí ale po schůzce se Schwarzenbergem změnil názor a oznámil, že Bátoru přeřadí na novou pozici.